tirsdag den 15. februar 2011

Hvad er rådighedsbeløb


Hvad er rådighedsbeløb
Hvad er rådighedsbeløb, og hvad dækker det over. Det spørgsmål møder jeg ofte, og vil derfor her kort forsøge at ridse det op. Rådighedsbeløb er de penge man har til rådighed, når alle faste udgifter, samt benzin og opsparing er betalt/overført. Rådighedsbeløbet er altså de penge som man har til at købe mad, tøj, gaver, rejser, tivoli besøg mv. for. Det er vigtigt at kende rådighedsbeløbet, så man kan tilpasse sit løbende forbrug i forhold til de penge man har til rådighed. På den måde undgår man overforbrug.
Hvad er et normalt rådighedsbeløb.
Det er faktisk ikke nemt at sige, hvad et normalt rådighedsbeløb er. Der er stor forskel på familier og hvor meget de bruger af penge. En familie spiser meget økologisk mad, som er noget dyrere end hvis man fint kan leve med at købe discount og tilbudsvarer. Nogle vil have mærketøj, og andre laver selv tøjet. Derfor er rådighedsbeløbet noget som man skal finde ud af individuelt, i forhold til den måde man vil leve på.

Hvad siger banken
I bankerne har man nogle tommelfingerregler. 2 voksne skal have omkring 8.000 + 1.500 pr. barn. Men banken vurderer også historikken, og hvis man kan dokumenterer at man fint har kunnet klare sig med et rådighedsbeløb på 6.000 kr. så accepterer banken også dette. Banken blander sig dog kun i dit/jeres rådighedsbeløb, nå i fx laver en låneforespørgsel, eller ønsker en detaljeret gennemgang af jeres økonomi. Vær her opmærksom på at banken ikke kan se rådighedsbeløbet, da man regner det ud ved hver forespørgsel, ud fra lønsedler, budget og årsopgørelse.

4 kommentarer:

 1. Hej Thomas,

  Min kæreste har lige fået afvide af hendes bank, at man skal min. have 13000.- at leve for 2 vokse og ét barn.
  Det er da meget ikke?
  Jeg tænker at der må være en del der ikke kan opfylde dette?

  Mvh.

  LArs

  SvarSlet
 2. Hej Lars

  Hvilket rådighedsbeløb man skal have er meget forskelligt fra bank til bank. Endvidere kan der være forskel på hvad rådighedsbeløb indebærer. Er der fx taget benzin og vedligeholdelse med i rådighedsbeløbet? Jeg vil derfor anbefale jer at spørge hvad rådighedsbeløbet skal dække, og evt. forhøre jer i en eller flere andre banker, hvordan de ser jeres økonomi.

  SvarSlet
 3. og i forbindelse med boligkøb har finanstilsynet også noget at sige om rådighedsbeløb.
  Enlige, tilsyneladende 5400,-
  To voksne med to børn, tilsyneladende mindst 13500,-
  http://www.jyllands-posten.dk/protected/premium/erhverv/erhvervweekend/article5127578.ece

  SvarSlet
  Svar
  1. Så vidt jeg ved, findes der ingen direkte regler eller love, vedr. rådighedsbeløb ved huskøb. Men at finanstilsynets blander sig, og udstikker en retningslinie, vil kunne få nogle banker til at påtage sig disse tal, i deres vurdering af rådighedsbeløb ved huskøb.
   Det skal dog også siges at rådighedsbeløb ikke er alt. Formue, gældsfaktor og adfærd tages også i betragtning, når man vurderer om man vil bevilge lån til køb af hus.

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...