fredag den 10. juli 2009

Lave et budget, nemt og overskueligt
For at skabe overblik over din privatøkonomi, er det utroligt vigtigt at lægge et realistisks budget. Har du ikke et budget, så skynd dig at få det oprettet, har du et i forvejen, skal du huske at opdaterer det mindst halvårligt.

´


Tro ikke at du kan styre det fra måned til måned. En måned vil du have mange udgifter, og derfor intet til dig selv, og måske endda underskud, men der vil selvfølgelig også være måneder hvor du har meget tilbage. Jeg ser desværre talrige eksempler på at, folk tror de kan styre det, men ender med at have en stor gæld, da man enten optager lån for at finansiere forbrug i de perioder hvor man ikke har så meget efter de faste udgifter er betalt. Ellers opstår der store overtræk, der skal dækkes ind med kredit eller lån fra bankens side.

Med et budget dividerer du dine udgifter ud på hele året, se følgende eksempel:

Du har en indkomst efter skat på 15.000 kr.
Over et år har du udgifter for 120.000 kr. Dvs. 10.000 kr pr. måned i gennemsnit.

Dit rådighedsbeløb er derfor 15.000 - 10.000 = 5.000 kr. pr. md.

Det er en god ide at have en kredit på sin budgetkonto, hvor stor den skal være, afhænger af hvor stor den gennemsnitlige månedlige udgift er. Men som en tommelfingerregel bør du have den gennemsnitlige månedlige udgift som kredit, men denne udregning kan du få hjælp til i banken.

Hvordan laver jeg så et realistisks budget? Jo ser du, der er faktisk ret simpelt. Du skal bruge et excel regneark eller et Calc regenark fra openoffice.org. Så stiller du det op som i nedenstående regneark. Klik på billedet for bedre overblik. Her er et link til et gratis bdugetskema, så du kan lave et budget, nemt og overskueligt og derved få styr på din privatøkonomi.

Klik her for at downloade gratis budgetskema.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...