søndag den 9. august 2009

Bankrådgiver uddannelse


En bankrådgiver uddannelse består af flere moduler og flere valgmuligheder.

Først skal man vælge om man vil gå i lære i banken som elev, eller læse finansøkonom. Begge uddannelser er 2 årige.

Som elev får du en praktisk såvel som teoretisk uddannelse. Du arbejder som udgangspunkt i banken, men er på kurser af flere dages varighed i emner som generelle bankforretninger,bolig,investering, pension,forsikring mv. Når din 2 årige uddannelse er slut, er du bankassistent, og kan derfra uddanne dig videre som bankrådgiver. Dette kræver dog at du vil læse akademiuddannelsen, som er en 3 årig uddannelse. Når denne er afsluttet, vil du kunne bestride jobbet som bankrådgiver. Fordelen ved dette er at du får en god løn som elev, i forhold til SU samt at du får en masse praktisk erfaring som kan hjælpe dig i din videre uddannelse. Ulempen er at det tager lidt længere tid at blive bankrådgiver.


En finansøkonom uddannelse er en 2 årig uddannelse, hvor du studerer på fuld tid. Uddannelsen er mere dybdegående end elevuddannelsen, men omhandler de samme emner. Når du er færdiguddannet kan du med det samme bestride jobbet som bankrådgiver. Dog vil de fleste banker ansætte dig i en assistent stilling de første 6-12 mdr, for at du kan blive kørt ind i bankens systemer og procedurer. Du skal med erfarne rådgivere til møde, for at lære at tackle kundesituationer og lære gode rådgivnings tips. Desuden skal du forvente at supplere din uddannelse med interne kurser i starten, for at pånå den fornødne viden. Fordelen ved denne linie er at det går hurtigere med at blive uddannet bankrådgiver. Ulempen er at man de første 2 år er på SU samt man ikke er sikret ansættelse efter endt uddannelse, da man ikke kan søge job inden.

En bankrådgiver uddannelse kræver hårdt arbejde. Du skal brænde for kundekontakt, og økonomi for at kunne bestride dette job.

42 kommentarer:

  1. Hvor kan man læse som bankrådgivere og hvad kræver de?

    SvarSlet
  2. Hej Anonym

    Man kan gå den linie på to måder, enten elev vejen, eller den akademiske vej. Som elev arbejder man i banken i 2 år, og tager uddannelse, ca 60 dage over de 2 år. Derefter læser man akademiuddannelsen, og så er man rådgiver.

    Den anden er at læse finansøkonom.

    Jeg skriver snarest et mere detajleret indlæg om dette.

    SvarSlet
  3. Hej Thomas

    Mange tak for alt den dejlige information :D
    Det er meget brugbart, specielt til en OSO opgave :p og jeg har hørt lidt rundt omkring at man kan komme ind som elev hvis man har en hhx ^^ der er muligvis også andre former, men har lige hørt om den.
    igen tak for det :)

    Hilsen Peter Nielsen, Bornholm

    SvarSlet
  4. Hej, Mit navn er Arzu, det var mig der havde sendt et kommentar som anonym. jeg går i 10 ligenu og til næste år skal jeg på hhx, og jeg ønsker at være bankrådgivere, er der en hurtigere måde at være det? kan man bygge videre til andre uddannelser hvilke?? .

    SvarSlet
  5. Hej Arzu

    Det er helt rigtigt at tage HHX som grunduddannelse, hvilket også er krævet hvis du ønsker at blive bankrådgiver. Efter HHX som varer 3 år, skal du vælge om du vil læse som finansøkonom, eller om du vil være elev, som beskrevet i artiklen.

    Der er desværre ikke en "hurtigere" vej, da det kræver uddannelse, at få job som bankrådgiver.

    Vælger du at læse på akademiuddannelsen, kan du, udover at blive bankrådgiver, blive ejendomsmægler, eller arbejde indenfor realkredit og forsikring. Elevvejen er mere specifik, i det man fra start vælger faget. Dermed ikke sagt at man ikke kan skifte senere, men hvis man ikke er sikke på faget, er det bedre at læse.

    Håber det var en bedre forklaring.

    vh.

    Thomas

    SvarSlet
  6. ja, mange tak for det. jeg vidste det nemlig ikke helt. og jeg kunne ikke finde oplysninger helt om det. hvilke studieretning er det så ebdst at tage??

    SvarSlet
  7. hej. h arzu. en sidste ting jeg lige ville spørger. om man kunne komme på praktik på en bank, for jeg skal nemlig på praktik om 2 uger og ønsker at være lidt mere erfarn.

    SvarSlet
  8. Med hensyn til studieretning, så er jeg ikke så meget inde i det. Her skal du nok have fat i en uddannelsesvejleder på dit uddannelsessted, for at få et korrekt svar.

    Med hensyn til praktik, så kan det sagtens lade sig gøre at komme i praktik i et pengeinstitut. Du må dog ikke forvente at du får meget erfaring fra et praktikophold på 1 - 2 uger. Hvor lang tid er dit praktikophold?

    Når man tager akademiuddannelsen, skal man det sidste halve år i praktik i 3 mdr. Dette ophold giver god indsigt i hvordan det er at arbejde i en bank.

    SvarSlet
  9. hej igen. jeg skal på praktik i 9 uger , hvor jeg er i praktik mandag og tirsdag. om 2 uger. tak. for det. jeg tager hend til det nærmeste bank og spørger. h arzu.

    SvarSlet
  10. altså, jeg går i 10 nu og vi skal finde et praktikplads hvor man kan være der i 8½ uge kun mandag og tirsdag. hvis du kan være muligt så kan jeg bare gå hend til det nærmeste. hv arzu

    SvarSlet
  11. Hejsa. Ja, jeg synes du skal forsøge. Vil dog sige at 2 ugers varsel er meget lidt, så du skal ikke forvente det store.

    En anden gang er det en god ide at være i bedre tid, og bedre forberedt.

    SvarSlet
  12. okey mange tak for oplysningerne. vh arzu.

    SvarSlet
  13. Hejsa:)
    Jeg overvejer stærkt at tage en uddannelse som bankrådgiver efter gymnasiet. Og gå den vej, at være elev i to år og derefter læse akademiuddannelsen. Jeg har dog lige et sprøgsmål.
    - når du læser akademiuddannelsen, kommer man så på su efter at have fået løn som elev i to år. har været inde og læse lidt om det, men kan ikke rigtig finde ud af det.
    Man er ikke længere i banken under akademiuddannelsen eller hvad?
    Mvh Christina

    SvarSlet
  14. Hej Christina


    Det lyder rigtig spændende, det lyder som om du har lagt en god plan.
    Når man har afsluttet sin elevperioden, vælger de fleste banker at fastansætte dig. Du vil derfor have fast arbejde, og skal læse ved siden af. Akademiuddannelsen tages på den måde, at der er 5 undervisningsdage, og 2 aftenundervisninger i løbet af 4 måneder. De 5 dage får du fri + du får fri til eksamen. Læsning og lektier laves ved siden af arbejde, så du modtager fuld løn, og ikke SU. Jeg tror faktisk ikke at man kan læse akademiuddannelsen og få SU samtidig, selvom du ikke har fast arbejde.

    Jeg håber dette var et svar du kan bruge til noget.

    Vh

    Thomas

    SvarSlet
  15. jeg har hørt fra nogle, at bankerne rundt omkring ikke længere tager elever ind direkte efter en stx eller anden uddannelse, da det er dyrt for dem, at have elever som ikke rigtig kan finde ud af noget til at starte med. At de fleste banker kun ønsker elever der har læst finansøkonomi.
    Er det virkelig fuldstændig umuligt at blive elev med det samme ? kan man ikke gå en anden vej, hvor man undgår den en finansøkonomiuddannelse, jeg syntes bare det lød så meget mere tiltalende at arbejde imens man tog akademiuddannelse.

    SvarSlet
  16. Hejsa. Ja, det er desværre rigtigt at nogle banker/pengeinstitutter, specielt de mindre, ikke tager elever mere, men udelukkende finansøkonomer. Det skyldes, som du selv påpeger, at der er en del omkostninger forbundet med at have en elev, specielt det første år eleven er ansat. Dette skyldes at eleven tager meget tid og skal oplæres fra bunden. Dog får eleven en lavere løn end en nyansat finansøkonom, og derfor er det en fordel for pengeinstitutterne det sidste år, da eleven her kan mange ting, og derfor er billig arbejdskraft. Hovedårsagen til at man ikke tager elever, er at finanskrisen har gjort at der er ansættelsesstop i de fleste pengeinstitutter, og nogle fyrer endda. det betyder at de resterende medarbejdere har mere at lave end før, hvilket ikke giver overskud/frie ressourcer til oplæring. Jeg ved at man i Nordea stadig ansætter elever, og kan forestille mig at det også er tilfældet i Danske Bank og Jyske Bank som de store spillere på markedet. Men hvem der ellers gør det ved jeg ikke, men der er ikke andet at gøre end at lægge en ansøgning i alle de pengeinstitutter du kan komme til, spørg evt. efter den elevansvarlige eller afdelings/filialchefen. Jeg håber dette var svar på dit spørgsmål.

    SvarSlet
  17. Såfremt man efter endt elevtid vælger at tage akademi uddannelsen over 3 år, hvad betydning har det får løn/løntrin?

    Hvis det har nogen,hvor kan jeg så finde det? Altså er det med i en overenskomst, eller op til de enkelte banker?

    SvarSlet
  18. Det er ikke et valg, men et krav for at du kan blive bankrådgiver, at du tager akademiuddannelsen i finansiel rådgivning. Uden denne er du ikke kvalificeret til at rådgive privatkunder. Derfor har det ikke nogen direkte indvirkning på din løn. Hvis du ikke tager den vil du dog over tid kun kunne arbejde som assistent,kundemedarbejder mv. hvilket selvfølgelig ikke giver den samme løn som en bankrådgiver.

    Jeg skal dog ikke kunne sige om du kan få en højere løn, hvis du klarer akademiuddannelsen godt. Det er op til den enkelte bank.

    SvarSlet
  19. Jeg ville gerne spørge om, man kan være bankrådgiver eller salgsassistent, hvis man tager HG?

    SvarSlet
  20. Jeg skal ikke afvise at det kan lade sig gøre, men dem som har en HHX vil nok stå først i køen, medmindre du har noget andet at byde på fx erhvervserfaring.
    EN mulighed kunne være at læse til finansøkonom efter HG, men jeg er usikker på om HG giver adgang til Finansøkonom uddannelsen.

    SvarSlet
  21. Hej , jeg har en hf , kan jeg godt bruge den ?

    SvarSlet
  22. Heej
    Jeg blev færdig med HHX her sommeren 2010. Og vil gerne være ejendomsmægler. Hvilke muligheder har jeg? Og hvornår kan man søge ind?

    Hilsen Rosa

    SvarSlet
  23. Hejsa

    Ejendomsmægler er ikke min stærke side, men jeg mener at du skal læse finansøkonom, som er en 2 årig finansrettet uddannelse for folk som gerne vil arbejde med forsikring, realkredit, ejendomsformidling og pengeinstitutter.

    Der er oftest studiestart i september måned, så du er nok ved at være for sent på den. Du kan evt. søge på nettet og finde den nærmeste finansøkonom uddannelse, og kontakt skolen for at høre nærmere.

    SvarSlet
  24. Hej Thomas

    Jeg har nogle spørgsmål angående finans uddannelse. Er det muligt at blive elev i en bank med en HF, med henblik på at blive bankassistent?

    SvarSlet
  25. Hej Daniel

    Som udgangspunkt er en HHX at foretrække, og derfor tror jeg ikke du kan blive elev i en bank med en HF. Din mulighed vil være at supplere din HF med nogle fag fra HHX, alternativt at begynde at læse til finansøkonom. Det er en 2 årig uddannelse, og efter denne kan du arbejde i pengeinstitut, realkredit, forsikring og ejendomsmæglerbranchen.

    Men du kan da forsøge at sende ansøgninger, eller gå i de pengeinstitutter som du gerne vil søge ind i, og høre hvad de siger. Der er jo ingen regler uden undtagelser :-)

    Jeg håber dette var tilstrækkeligt.

    SvarSlet
  26. Hvilken hg skal man tage når jeg skal udddanne mig som bankrådgiver?

    SvarSlet
  27. Hejsa.

    En hg er desværre ikke nok. Langt de fleste banker kræver at man har en HHX for at komme i betragtning til at blive elev.

    SvarSlet
  28. Hej får man løn under uddannelsen? :)

    SvarSlet
  29. Hejsa

    Man får løn som elev i et pengeinstitut. Vel ca 3 gange så meget som SU, men kender ikke de præcise tal.

    Læser man so finansøkonom, får man SU under studiet, og først løn når man ansættes derefter.

    SvarSlet
  30. hej
    jeg hedder john og har nogle spørgsmåle som jeg har brug for svar til.

    1: findes der forskellige rådgiver ud over bankrådgiver, som fx privatkunderådgiver eller andet?

    2: hvilke fag bliver man undervist i, i uddanelsen?

    3: er der gode jobmuligheder i bankrådgivning?

    SvarSlet
  31. Hej John

    Tak for dine spørgsmål!

    ad 1:
    Forskellige banker kan bruge forskellige titler, men de dækker alle over det samme, nemlig bankrådgiver. Dvs. at der ikke er forskel på at være kunderådgiver, privatrådgiver eller bankrådgiver. Det kommer an på hvad den enkelte banke betegner en bankrådgiver som.

    ad 2:
    Er det finansøkonomiuddannelsen, kan du finde fagene ved at søge på denne uddannelse på google. Hvis det er elev uddannelsen, så er det fag som Bolig, Investering, Forsikringer, Generelle bankforretninger og alm. bankdrift, som man bliver undervist i.

    ad 3.
    Det er svært at sige lige pt. Som du npk ved så er en del banker gået konkurs de sidste år, og for nyligt amagerbanken. Det har betydet fyringer i den finansielle sektor, og ført til større ledighed. Dog er der i banksektoren en stor mængde "ældre" medarbejdere 55+, hvilket betyder at der vil ske en stor udskiftning bland de ansatte i banksektoren. Men har man viljen og evnerne vil du altid kunne finde job.

    jeg håber dette har hjulpet dig.

    SvarSlet
  32. Hej.
    Jeg overvejer at læse videre til bankrådgiver, jeg har Salgassistent uddannelsen og derefter 2½ års ervervserfaring (som leder)
    Hvilke krav er der for mig at blive bankrådgiver, skal jeg igennem en HHX først?
    Eller kan jeg komme ind som elev uden?
    Eller ind og læse til finansøkonom?

    Håber du kan hjælpe.
    På forhånd tak.
    /Tine

    SvarSlet
  33. Hej Tine.

    Jeg går ud fra at din uddannelse og ledelsesmæssige erfaring er fra detailområdet, og at du ikke har været ansat i banksektoren.?

    Normalvis er det sådan at man skal have en studentereksamen, for at blive ansat som elev. Der er dog også andre paremetre, som fx erhvervserfaring som kan give adgang til elevuddannelsen. Jeg har her linket til Nordea og hvad de skriver om dette emne:

    http://www.nordea.com/Karriere/Elevuddannelse+i+Danmark/Uddannelsens+opbygning/Elev+i+bank/789112.html

    Du skal have en af følgende uddannelser for at søge om optagelse som finansøkonom.

    * studentereksamen (stx), højere forberedelseseksamen (hf), højere handelseksamen (hhx) eller højere teknisk eksamen (htx)
    * kontoruddannelse generel, kontoruddannelse med specialer eller finansuddannelsen (trin 2)
    * en relevant erhvervsuddannelse

    De specifikke adgangskrav er matematik B eller virksomhedsøkonomi B samt engelsk C. Alle fag skal være bestået.

    Derfor vil du kunne optages som finansøkonom, såfremt du har bestået de enkeltfag der er beskrevet. Alternativt kan disse tages på fx VUC som enkeltfag.

    Se her beskrivelse og specifikke adgangskrav til finansøkonomuddannelsen.

    http://www.ug.dk/uddannelser/erhvervsakademiuddannelser/handelsogoekonomiskeuddannelser/finansoekonom.aspx

    Jeg håber dette kunne hjælpe dig.

    SvarSlet
  34. Hej.
    jeg overvejer at søge ind på markedsføringsøkonom. der er noget jeg er i tvivl om.

    der står man skal have haft matematik på B og det har jeg haft. Men du skriver at fagene skal være bestået. Hvad hvis man har dumpet skriftlig matematik eksamen i gymnasiet, men at den samlet er bestået
    eksempel:

    Mat. skrift. 5
    Mat mundtl. 8
    Standpunkt. mat skrft. 7
    Standpunkt mat mundtl. 8

    Så er den vel bestået?

    SvarSlet
  35. Hej Damirela.

    Jeg kender desværre ikke de specifikke regler for om du er bestået, eller om det gælder for enkeltfag. Kontant evt. en studievejleder på den skole du gerne vil søge ind på.

    Vh

    SvarSlet
  36. Hej!!
    Jeg går på hg1 nu og skal tage hg2 i næste år også. Mit sp. Er om jeg kan læse videre til Finansøkonom eller bankrådgiver efter hg2??

    SvarSlet
  37. Hej

    Som udgangspunkt mener jeg ikke at HG kvalificerer til finansøkonom, eller elevuddannelsen i et pengeinstitut, da man foretrækker HH elever, desværre.

    SvarSlet
  38. uhh jeg vil gerne lige indrømme jeg ikke har læst !ALT! men jeg skal gå i tiende efter ferien, og så vil jeg gerne vide hvad jeg skal bagefter. jeg tror det er hhx men jeg vil jo gerne være bankrådgiver. så jeg tænkte om du ikke kunne fortælle men guiden til at blive det, altså hvad jeg skal efter tiende og så videre.... på forhånd tak mvh. Tom

    SvarSlet
  39. Hejsa

    Hvis du gerne vil uddanne dig til bankrådgiver efter tiende, bør du gøre følgende:

    Tage en HHX, 3 årig uddannelse. Bankerne vil helst have HHX uddannede. Herefter kan du vælge at tage elev vejen, eller læse finansøkonom.

    Fordelen ved at være elev er at du får løn under uddannelse, og ofte er sikret job efter dit elevforløb. Ulempen er at du senere skal læse akademiuddannelsen i finansiel rådgivning.

    Fordelen ved finansøkonom, er at du ikke skal tage mere uddannelse, hvilket bankerne ser positivt på, da de ellers skal betale for din uddannelse. Ulemperne er at du får SU under uddannelsen, og at du ikke er sikret job efter din uddannelse.

    Held og lykke!

    SvarSlet
  40. Jeg er næsten lige begyndt på STX, og jeg er stadig ret usikker på hvad jeg godt vil være. Men selvom jeg nu går på STX, kan jeg stadig så godt blive revisor, bankrådgiver eller noget lignende? Og hvilke krav er der? :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hejsa.

      Ja, du vil godt kunne blive bankrådgiver, revisor og lign. Men det kræver som minimum, at du tager en uddannelse som finansøkonom, efter din STX er færdiggjort. Kravene for at blive optaget som finansøkonom kender jeg ikke prøcist, men du skal som minimum have bestået din studentereksamen.

      Slet
  41. Hej
    Jeg vil gerne være bankrådgiver, men jeg kan ikke helt finde ud af vejen.
    Hvis man nu vælger at læse finansøkonom efter HHX skal man så læse akademiuddannelsen i finansel rådgivning? - eller kan man springe direkte til HD del 2.?
    Håber du vil svare hurtigst muligt. :-)

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...