fredag den 21. december 2012

Få en god privatøkonomi i 2013Få en god privatøkonomi i 2013
År 2013 står for døren, og for mange, er et årsskifte, en mulighed for at starte på en frisk, gøre nogle ting anderledes, og få indkørt nye vaner. Det gælder også privatøkonomien. Her kan du ændre nogle vaner, eller sætte dig ind i nye emner som skat, eller dine renteomkostninger, og på den måde få en bedre og stærkere økonomi. Jeg giver dig her et par tips til din økonomi.
Lav et privatbudget
Det grundlæggende for at skabe overblik over sin økonomi, er et budget. Et budget er en årsoversigt over alle de faste udgifter man har som fx. husleje, el, telefon, forsikring, låneydelser mv. Har man overblik over sine faste udgifter, ved man også hvad der er tilbage til øvrigt forbrug som mad, tøj og fornøjelser. Dvs. at på den måde kan sikrer sig, at man ikke bruge flere penge end man har, og evt. kan prioriterer opsparing eller ferie.

Få en lavere rente
Gennemgå dine lån, og undersøg om det er muligt at lægge lån sammen, eller få en billigere rente. De sparede rente kan du bruge til at afdrage yderligere, så du hurtigere kommer af med klatgæld. Gæld til forbrug er langt den dyreste, og bør undgås. der kan være mange penge at spare på renten, ved at lægge dine lån sammen, og tage et forbrugslån i din bank.

Få balance mellem aktier og obligationer i din investeringsportefølje
Det kan være en rigtig god ide at få styr på dine investeringer. Har du depot tilknyttet dine pensionsopsparinger, eller frie midler, er det en rigtig god ide at få dem gennemgået. Afkast potentiale skifter, og investeringsforeninger eller aktier der var gode for et år siden, behøver ikke at være det i dag. Et generelt råd er at du mindst en gang om året får gennemgået dine investeringer.

Spar op
Lav en opsparing. For det første er det dyrt at låne til forbrug, endvidere vil du med en opsparing opleve økonomisk frihed. Du skal ikke spørge om lov i banken, eller finde finansiering andetsteds. Du lærer at holde dig tilbage inden du køber, og undgår derved impulskøb, hvis du ikke har penge til at købe for.

Få styr på din skat
Lær hvordan man sørger for at lave en retvisende forskudsopgørelse, så du undgår store skattesmæk, når årsopgørelsen foreligger. Det er ikke billigt at skylde skat penge, og der beregnes en høj rente af en evt. restskat.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...