søndag den 20. januar 2013

Overtræk på dankort


Overtræk på dankort
Jeg får ofte spørgsmål om overtræk, og specielt overtræk på kontoen efter brug af dankort, samt hvilke regler der er for spærring af kort ved overtræk. Min opfattelse er også at mange ikke ved hvad overtræk er, og hvorfor bankerne ikke bryder sig om at man har det.
Hvad er overtræk
Overtræk, er et begreb for at man hæver flere penge på kontoen end man har lov til. Dvs. at man ikke har en aftale med banke, om at man kan hæve beløbet fra kontoen. Overtræk er altså ikke det samme som at man trækker penge på sin kassekredit, eller at man får et bevilget overtræk på sin konto, i en periode.
Man kan overtrække ved at bruge sit dankort eller MasterCard i en butik eller på nettet, samt at have tilmeldt regninger til betalingsservice, som bliver betalt, selvom der ikke er dækning på kontoen. Dvs. at det ikke er kortene man trækker over på, men derimod sin konto. Er der ikke penge eller trækningsret på din konto, vil du ikke kunne trække over, ved en kontanthævning i en pengeautomat eller i banken.

Regler for overtræk på dankort
Et dankort eller visa/dankort, er bygget sådan op, at der ikke er saldospærring, ligesom på visa electron og MasterCard Debit. Men det betyder ikke at man har ret til overtræk. Trækker man over på sin konto, vil banken kontakte dig, enten pr. telefon eller pr. brev. Du kan også opleve at du bliver opkrævet et gebyr for denne rykker, hvilket banken er i sin gode ret til. Inddækker du ikke overtrækket, eller øger du det, kan dit kort blive lukket. Det er dog ikke lovligt at lukke kortet, uden at du er blevet kontaktet af banken, i forhold til at inddække det overtræk, du har lavet på din konto.

Hvorfor ønsker banken ikke overtræk
Bare fordi du kan, betyder det ikke du har ret til det. Sådan kan man beskrive bankens holdning til overtræk. Når du trækker flere penge end du har, bruger du reelt bankens penge, uden du har lov til dette. Det svarer til at du ikke selv har penge, og tager penge i en andens pung, uden at spørge. Endvidere er det et tegn på, at din økonomi ikke hænger sammen, da du ikke bør bruge flere penge end du har tjent.
Selvom man betaler en høj rente af overtræk, så betyder det heller ikke at banken er interesseret i dette. det er nemlig sådan, at hvis en kunde er i overtræk, så skal banken hensætte hele kundens engagement som tab. Dvs. reserverer hele beløbet som kunden har i lån på en låst konto, indtil overtrækket er inddækket. Denne regel er et udspring af de nye Basel regler, der er vedtaget omkring bankdrift, i forbindelse med finanskrisen.
Når banken skal reservere store beløb, kan den ikke få lov at bruge denne kapital til nye udlån, eller som sikkerhed for andre aktiviteter, og dette koster bankerne rigtig mange penge.

Undgå overtræk - det er dyrt
Overtræk er dyre for banken, og derfor også for dig. Overtræksrenten er ofte over 20 % og rykkergebyrer kan nemt koste fra 100 kr. og op pr. rykker. Så har du brug for penge i en periode, så kontakt banken, og få en kassekredit eller et bevilget overtræk. Det er bedre for dig, og for din bank.

billed www.sxc.hu fotograf: LotusHead

2 kommentarer:

 1. Du glemmer lige flg. Banken må ikke have dårlige kunder , dvs som du selv er inde på koster overtræk banken. - Men modsat må banken gerne tab på kunder - dvs. eks. tab af lån som - halveres eller helt afskrives. osv.
  Det er ikke en SUND bank politik at blot sige / skrive at de taber penge på overtræk. - Nej deres politik for overtræk er ikke helt på det rene. Som flg.
  Omkostninger ved overtræk ( over rente ofte 100% af normal rente sats )
  Gebyr som - ikke holdbar ved alm. overtræk - men bør først komme ved gentage overtræk og groft overtræk.
  Ellers bør banken give kunden en hævekort som kun kan hæves i kontantautomat.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dit indlæg

   I forhold til tab, så er det ikke sådan at banken bare må tabe penge - Eller de er i hvert fald ikke interesseret idet.
   Gebyr for overtræk, kan sammenlignes med gebyr man modtager, når man ikke betaler sine regninger til tiden - Om det ikke er rimeligt, er altid en holdning.

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...