tirsdag den 15. januar 2013

Hvad er en ejendomsmægler



I mit daglige arbejde møder jeg ofte kunder, der ikke er så kendt med køb og salg af ejendom, spørge om "hvad er en ejendomsmægler" og "hvad er formålet med en ejendomsmægler" For at give et godt billede af dette, har jeg derfor valgt at skrive dette indlæg, for at klæde dig godt på inden møde i banken, eller salg/køb af bolig.



Ejendomsmæglerens funktion
En ejendomsmægler er en person/virksomhed som kan formidle boliger. Dvs. hjælpe både sælgere og købere af fast ejendom, igennem processen med dette. Ejendomsmæglere er hovedsageligt sælgers mand. Det er sælger der betaler for at få boligen solgt, og der betales sjældent salær til mægleren, før der er underskrevet en købsaftale på ejendommen. Udover salg af ejendomme, kan man bruge en ejendomsmægler til at vurdere huset i forhold til belåning i et realkreditinstitut. Man kan hyre vedkommende til at være købermægler. Dvs. at du får rådgivning i forbindelse med køb af en ejendom, i form af gennemgang af boligen, sagens dokumenter mv.
Flere ejendomsmæglere tilbyder også skødeskrivning, som man normalt skal have en advokat til.

Fordele ved ejendomsmægler
Når du sælger er du sikker på at alt foregår efter den relevante lovgivning, at kontrakter er udarbejdet i overensstemmelse med Dansk Ejendomsmæglerforenings standarder, samt en person der varetager dine interesser, og hjælper med at sælge boligen, i form af fremvisninger, præsentation på hjemmeside samt placering i boligaviser og på fx boligsiden.dk. Det betyder altså at du ikke selv skal tænke på noget i salgsprocessen, hvilket kan være betryggende.
Mange mæglere arbejder med "solgt eller gratis" princippet. Det betyder at de ikke får salær, før boligen er solgt. Dette er din sikkerhed for at motivationen for at få solgt din bolig, altid er i top.

Ulemper ved ejendomsmægler
Salæret er klart en ulempe. Man betaler ofte ml. 45.000 kr. og 65.000 kr. for at få solgt en ejendom. Penge man kan spare, ved selv at sælge.
Som køber skal man være lidt påpasselig, da det er sælgers mand som ofte præsenterer og ønsker at sælge boligen. Man bør derfor, inden man køber en ejendom, have en fagperson, enten en byggesagkyndig eller en købermægler med ude at se på boligen. Endvidere skal du ikke underskrive en købsaftale, uden at du har en advokat til at gennemse kontrakten.

Har vi brug for dem
Ja bestemt. At sælge en bolig er et meget kompliceret projekt, og uden ejendomsmæglernes hjælp, vil mange hurtigt komme i problemer, i forhold til at kunne sikre både køber og sælger, til gavn for hele det danske boligmarked.

1 kommentar:

  1. Super god artikel. Det er helt sikkert noget en bolig sælger kan bruge til noget.

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...