mandag den 12. marts 2012

Hvad er efterløn



Hvad er efterløn
Efterløn er en ordning man kan betale ind til via sin a-kasse/fagforening. Efterlønsordningen er en mulighed for at gå fra arbejdsmarkedet, op til 5 år før folkepensionsalderen. Ordningen var i sin tid tænkt til de mennesker som var slidte, fx håndværkere og fabriksarbejdere, sådan at de også kunne få en god pensionstilværelse. Regeringen vedtog i 2011 en efterlønsreform der gjorde efterlønnen mindre attraktiv, og forkortede perioden, man kan komme på efterløn, ned til 3 år. Samtidig blev modregningsreglerne for efterløn strammet. Efterlønnen er derfor ikke så attraktiv som tidligere, og derfor kan man i 2012 mellem 1. april og 1 oktober vælge at få sin efterlønspenge, som man har indbetalt, udbetalt skattefrit. Jeg vil i resten af dette indlæg, beskrive efterlønnen ud fra de nye regler.

Spørgsmål om efterløn
Hvad får man i efterløn
Efterlønnen er den samme sats som dagpenge. Det er i 2012 ca. 205.000 kr. pr. år.




Hvad koster efterløn
Man indbetaler et efterlønsbidrag på 460 kr. pr. måned. Der skal indbetales på ordningen i 30 år.

Har du andre spørgsmål, må du endelig lave dem som kommentarer!


Modregning i efterløn
Den formue man har sparet op som pensionsmidler bliver modregnet i efterlønnen. Uanset om den udbetales eller ej. Det betyder at efterlønnen reduceres fra de 205.000 kr. såfremt man har sparet op til pension, som rigtig mange har, via "tvungne" arbejdsmarkedspensioner som en del af overenskomster. Derfor vil langt de fleste opleve en reduceret efterløn. For at se mere om modregning, klik HER

3 kommentarer:

  1. Hvornår kan man få efterløn?

    SvarSlet
  2. Efter den nye efterlønsreform, er det din alder der er afgørende for hvornår, og hvor længe du kan gå på efterløn. Jeg kan derfor ikke præcis sige hvornår du kan gå på efterløn.

    SvarSlet
  3. Kender du noget til den efterlønsordning, som kommunen tilbyder folk i fleksjob? De kalder den "Fleksydelsesordning".
    Jeg har som 43 årig fået tilbudt af kommunen, at begynde at indbetale til sådan en ordning (1402,- pr kvartal). Men får jeg noget ud af det, hvis samme regler gælder som ovenstående nemlig, at jeg skal indbetale til ordningen i 30 år?

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...