torsdag den 29. september 2011

Basel 3 regler

Basel 3 regler

Basel 3 / III regler er et regelsæt der er kommet, i kølvandet på finanskrisen, for at sikre banksektoren internationalt, i forhold til at sikrer stabiliteten i den finansielle sektor, hvis en ny finanskrise skulle opstå.
Basel III stiller nye og strengere krav til bl.a. bankers kapitalisering og likviditetsberedskab og skal være fuldt indfaset ved udgangen af 2019. Det betyder at de finansielle virksomheder allerede nu, skal begynde at tilpasse sig de nye krav, så de er på plads i 2019.

Hvad indebærer basel 3 reglerne

Frem mod 2015 er solvenskravet fortsat på otte pct., men den rene egenkapital skal udgøre en stadig større del af solvensen. Fra to pct. i dag til 4,5 pct. i 2015, hvilket betyder, at bankerne i mindre grad kan bruge hybrid kernekapital og ansvarlige lån til at møde solvenskravet. Det betyder direkte oversat, at finansielle virksomheder, skal have flere kontanter til at stå på kistebunden - Altså skal der tjenes penge de næste par år, som kan sættes til side, som en slags opsparing til dårlige tider.



Hvordan påvirker Basel 3  regler i Danmark

Man har i efteråret 2011 set de første rigtige virkninger af basel reglerne i Danmark. Flere finansielle virksomheder har fyret medarbejdere, eller varsler medarbejderreduktioner, herunder bl.a. Nordea, Jyske Bank, Spar Nord mv. Grunden er at man ønsker at mindske omkostningerne, for at tjene flere penge, til at polstre virksomhederne. Endvidere satte Jyske Bank, Danske Bank og Nordea renten op med 0,5 %, hvilket rammer rigtig mange danskere.

En gennemgang fra finanstilsynet af danske pengeinstitutter, pupliceret maj 2011, viser at 17 danske banker ikke lever op til kravene i basel 3. Det betyder højst sandsynligt at vi vil se flere fusioner eller opkøb af banker, de næste par år, da flere banker ikke kan eksistere som selvstændig virksomhed.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...