mandag den 22. november 2010

Hvad er et ejerpantebrev

Når man handler med fast ejendom, løber man ofte ind i begrebet ejerpantebrev. Mange undrer sig nok over hvad et ejerpantebrev er, og hvad der bruges til. Jeg har derfor skrevet dette korte indlæg, der på en simpel måde vil give dig indsigt i dette.




Hvad er et ejerpantebrev
Et ejerpantebrev er et dokument/pantebrev, hvor ejendommens ejer både står som pantsætter og panthaver, altså som både debitor og kreditor. Derfor er et ejerpantebrev som udgangspunkt ikke stillet direkte til sikkerhed for noget. Ejerpantebrevet er på den måde et dokument som man som ejer af en ejendom, kan bruge til at stille sikkerhed, for fx kreditter, forbrugslån, banklån eller andre mellemværender med enten banker, andre långivere, personer mv.


Hvordan registreres et ejerpantebrev
Et ejerpantebrev skal registreres i tingbogen, ved at man foreteger en tinglysning. Dette for at man kan registrerer at der er på den pågældende ejendom, er en kreditor der har en ret i ejendommen. Det foregår på den måde, at der bliver udfærdiget og tinglyst et ejerpantebrev i ejendommen. Långiver udfærdiger et gældsbrev (lånedokument) som låntager skal underskrive. Endvidere udfærdiges en håndpantsætningserklæring, hvor der står, at banken nu har håndpant i ejerpantebrevet, dvs. at banken har fået ejerpantebrevet i hånden som sikkerhed for det lån, man har udstedt. Banken tinglyser nu et underpant i ejerpantebrevet, så den indtræder i kreditorrækkefølgen.


Ejerpantebreve er ikke så udbredte som tidligere, men laves dog stadig. Tidligere foregik det med fysiske dokumenter, men efter indførslen af digital tinglysning, håndpantsættes ejerpantebreve ikke længere, da de kun findes elektronisk.

48 kommentarer:

  1. Hej Thomas,
    Hvis man har et tinglyst ejerpantebrev der er frigivet ifm. låneomlægning, og skal bruge det så sikkerhed for et privat gældsbrev, hvordan gør man så ? Laver en håndpantserklæring ? formkrav ?
    Venlig hilsen
    Eva

    SvarSlet
  2. Hej Eva.

    Jeg har desværre aldrig været ude for dette. Men i banken gør man det, at når der tages pant vi ejerpantebrev, laves der samtidig en pantsætningserklæring hvor kunden skriver under på at de stiller med ejerpantebrevet som sikkerhed. Men en håndpantserklæring bør være fint i forhold til dette, da du netop overdrager pantebrevet til vedkommende du vil stille sikkerhed for, og skriver det i erklæringen.

    I forhold til formkrav, vil jeg opfordre dig til at kontakte en advokat, sådan at dokumentet bliver korrekt udfærdiget.

    Vh

    Thomas

    SvarSlet
  3. Hej Thomas
    Undertegnede her har fundet en fritidsgrund som man evt. er intereseret i at købe... men i salgsopstillingen står der at der er et ejerpantebrev på 5.000.000,-. Er det noget man kan komme til at hæfte for som ny ejer af grunden eller ophører ejerpantebrevet ved salg til os... Det skulle eftersigende være et større firma der havde flere grunde som er gået konkurs og her udbudt grunden her sammen med flere...

    Med venlig hilsen

    Nicolaj

    SvarSlet
  4. Hej Nicolaj

    Det passer meget godt at der er et pantebrev på 5 mio kr. hvis der ejes flere grunde.

    I kø-bsaftalen skal det anføres an handlen først en endelig, når grunden (matriklen) er tinglyst uden retsanmærkninger. Det betyder at pantet er slettet i tingbogen, og at du ikke kan komme til at hæfte efterfølgende, for det pant der er tinglyst på grunden.

    SvarSlet
  5. Har købt et hus til 2.600.000, hvor der var et ejerpantebrev på 2.741.000 som vi har overtaget. Hvilken fordel/ulempe vil det give os? Det ville jo være rart at de 80% blev regnet ud fra ejerpantebrevet, men banken fortalte os at det var ud fra handelsprisen, hvilket også lyder rimligt. Men har så svært ved at se hvad de resternde 141.000 skal gavne os? Vil vi kunne bruge dem hvis vi omligger vores lån som er låst i et år til fx fast rente eller et andet produkt?

    mvh

    Henrik

    SvarSlet
  6. Der er som sådan ingen ulempe, da det faste tinglysningsgebyr på 1.400 kr. betales uanset om man lavet et ny pantebrev, eller overtager et eksisterende.
    Fordelen ved at overtage ejerpantebrevet, er at I kan bruge den stempelomkostning der er betalt en gang på pantebrevet, som udgør 1,5 % af pantebrevets størrelse. Dvs. at i slipper for denne omkostning ved tinglysning af realkreditlån mv. Det resterende beløb på 141.000 kr. kan gemmes til fremtidige tinglysninger.

    SvarSlet
  7. jeg vil gerne have lavet et ejerpantebrev til mine børn på min kolonihave hvor og hvordan kan jeg få det.
    MVH
    Kirsten

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Kirsten

      På hvilken måde tænker du at de skal have et ejerpantebrev. Er det som forskudsarv, lån, gave ??

      Slet
  8. Hej,
    vi står og rigtig gerne vil købe en villalejlighed (reelt er det en ejerforening med to lejligheder). Vi kan bare ikke få lov at slå til, når vi ikke har pengene til udbetalingen - kr. 130.000 - som vi derfor pønser på at låne privat og i den forbindelse få udarbejdet et ejerpantebrev. Er det en mulighed? Og i så fald: foregår det sådan, at vi laver udregningen selv i samarbejde med vores långiver, og fremlægger dem for en advokat? Altså regner ud med rente og renters rente, månedligt adrag etc.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hejsa.

      Hvis I ønsker at låne pengene privat, skal I lave et gældsbrev og ikke et ejerpantebrev, med mindre at långiver ønsker sikkerhed i jeres nye ejendom, ved udbetaling af lånet.

      Gældsbrevet skal laves ved en advokat, eller i kan finde en skabelon på nettet, hvis det dækker jeres behov.

      Når I optager et privat lån, skal I dog være sikker på, at banken stadig vil bevilge resten af lånet til køb af boligen. I har jo stadig en ydelse til det private lån, og i har også gælden. Så inden I låner pengene, skal I være sikker på, at jeres bank vil låne jer resten af pengene.

      Slet
  9. Hej Thomas. Vi er et pensionistægtepar uden nævneværdige likvide midler. Vi bor i gældfri ejerlejlighed med en aktuel salgsvurdering på ca. kr. 2.700.00,00. Vor datter har netop solgt sin ejerbolig for at flytte sammen med sin kæreste i han bolig. De påtænker sammen at købe anden bolig. Provenuet ved salget af hendes ejerbolig var kr. 1.200.000,00. Vor tanke er, at min hustru og jeg rente og afdragsfrit låner kr. 1.000.000,00 af vor datter - for til den tid -, at nedbringe en del af arveafgiften. En del af pengene skal bruges til køb at datterens designermøbler (vurderet til ca. kr. 300.000,00) som vi vil forny vor hjem med og dels som løbende afgiftsfri pengegave 2 x kr. 58.700,00 årligt. Skal vi udstede et ejerpantebrev i vor ejerbolig på beløbet eller er det tilstrækkeligt at udfærdige et gældsbrev og derved spare tinglysningafgiften?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hejsa

      Tak for jeres spørgsmål. I forhold til jeres måde at spare arveafgift, er jeg ikke helt med på ideen. For at jeres ide skal virke, skal I vende den om, sådan at hun låner penge af jer, som hun så afdrager med gavebeløbet.
      I den her forbindelse behøver I ikke at oprette et ejerpantebrev. Et gældsbrev, udfærdiget af en advokat, er tilstrækkeligt.
      Ejerpantebrevet skal laves såfremt der skal stilles sikkerhed for lånet mellem jer, hvilket jeg ikke går ud fra, er nødvendigt.

      Slet
  10. Hej.
    Vi er et par som gerne vil på boligmarkedet, men vores nuværende økonomi giver kun adgang til et lån på max 600.000 og ingen realkredit vil give lån i sådan en lav prisklasse. Nu er drømmehuset dukket op til 400.000. Mine forældre har tilbudt at de vil købe det og lave et ejerpantebrev til os som vi så kan indfri til næste år når jeg er færdiguddannet. Er det en mulighed eller ville der være en bedre løsning? Udover at vente og håbe at huset også er der til næste år. Vi har snakket om at de købte det og vi så lejer det men så skal vi have huset vurderet igen og der skal tages højde for forbedringer osv.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hejsa. Ja, det er bestemt en mulighed at de kan lave et ejerpantebrev, så de køber ejendommen, men i hæfter for den gæld de optager. I skal dog være opmærksom på, at lånet skal indfries igen. Da I ikke kan få lån i et realkreditselskab, vil I jo skulle finde de penge et andet sted.

      Slet
  11. hej jeg er helt forviret hhh hvad betyder ejerpantbrev på 500.000 fordi jeg har købt en villa på 1.300.000

    SvarSlet
    Svar
    1. At der er et ejerpantebrev, betyder at den tidligere køber, har udstedt et ejerpantebrev som sikkerhed for et lån, der højst sandsynligt er eller har været optaget i banken.
      Når du køber en ejendom med et ejerpantebrev, kan du ofte overtage dette, og bruge som en del af sikkerhedsstillelsen, overfor bank eller realkreditselskabet. Fordelen er at du sparer stempelomkostningen på 1,5% af ejerpantets tinglyste hovedstol, som i dette tilfælde er 500.000 kr.

      Slet
  12. Hej Thomas,
    Jeg vil høre om der er forskel på et ejerpantebrev og et pantebrev? I så fald hvad er forskellen?
    Situationen er den, at jeg er ved at omlægge mit andelslån, eftersom bankens rente er blevet for høj. Jeg har fået et billigere lånetilbud og heri står der: Vi indfrier dit nuværende andelsboliglån med anslået kr. 288.000 og vi omformer ejerpantebrev stort kr. 600.000 til nærværende pantebrev. Herved spares kr. 4.900 i retsafgift til staten.
    Jeg blev bare usikker på, hvad denne omformning betyder... Kan du mon afklare?

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for dit spørgsmål:

      Først skal jeg nævne at jeg ikke er jurist, og derfor ikke kan garanterer at alle juridiske aspekter er beskrevet i mit svar.

      Du har åbenbart haft et ejerpantebrev i din andelsbolig tidligere. Ejerpantebrevet er et sikkerhedsdokument, udstedt af og til dig selv. Herefter har du pantsat ejerpantebrevet til banken som sikkerhed for dit lån. Når lånet er betalt tilbage, skal banken leverer ejerpantebrevet tilbage til dig.
      Ved pantebrev foretager banken en direkte sikkerhedsregistrering i din bolig.

      Ejerpantebreve udstedes efterhånden sjældnere og sjældnere, og der bruges derfor oftere pantebreve.

      Som kunde har det ingen betydning, og letter faktisk processen, da et ejerpantebrev, når det ikke ligger til sikkerhed for noget, skal opbevares i et depot, for ikke at blive aflyst. Denne opbevaring koster penge. Endvidere skal man ikke udstede pantebreve til sig selv, og holde styr på de forskellige sikkerhedsstillelser.

      Jeg håber dette giver mening.

      Slet
  13. Jeg har et hus hvor der er et ejerpantebrev som ligger helt uden for sikkerhed og dette ejerpantebrev er til Roskilde Bank nu Finansiel Stabilitet. Der er sket et ejerskifte, det er nu mig der ejer ejendommen helt men der er foretaget en digitalisering hvor jeg aldring har underskrevet en håndpantsætningserklæring. Hvordan kan ejerpantebrev slettes? Er pantebrev gældende ?

    SvarSlet
    Svar
    1. For at vide om pantebrevet kan slettes, skal du først kende vilkårene i købsaftalen. Normalt vil det kunne slettes, eller finansiel stabilitet kan som minimum aflyse deres underpant. Tag fat i din bank, der har hjulpet dig med købet. De kan hjælpe dig med at få det gamle pantebrev aflyst af tingbogen.

      Slet
  14. Jeg er ved at sælge mit hus, og i salgsprovenuet fra ejd.mægleren står under Diverse Omkostninger, Ejerpantebrev 150.000.
    Det betyder vel, at jeg forærer de 150.000 til køber, eller hvad?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det betyder ikke nødvendigvis at du "forærer" det til sælger. Jeg tror at ejerpantebrevet er medtaget, da ejendomsmægleren tager udgangspunkt at der er restgæld bag pantebrevet. Dette pantebrev skal indfries ved salg, og det betyder at restgælden skal indfries. Men jeg vil anbefale dig at spørge ejendomsmægleren, hvad det betyder.

      Det er så korrekt, at selve stempelomkostningen du tidligere har betalt, højst sandsynligt overføres til køber, men dette er meget normalt, da man ikke selv kan bruge det til noget.

      Slet
  15. Hejsa. Vi købte i 2006 et hus for 2.750.000,-. Nu er vi lige inde i Tingbogen og se hvad der står og der står Totalkredit Realkreditpantebrev hovedstol 2.520.000,- og et ejerpantebrev på 490.000,-. Vi er i den situation at vi gerne vil købe et hus mere i nærheden til vores søn da han snart flytter hjemmefra og dette hus er vi nødt til at prøve at få finansieret ad andre veje da det er til salg for 595.000,- men vi vil kun byde 350.000,- da det skal istandsættes for 150.000,- og realkreditinstitutterne har jo en bagatelgrænse på 500.000,- (og vi kan heller ikke låne så mange penge i banken/kontant). Spørgsmålet går nu på; det ejerpantebrev der er i vores nuværende bolig, det kan da ikke bruges som sikkerhed for at optage lån i det nye hus vi kigger på vel? Jeg kan ikke huske at vi har haft noget med et ejerpantebrev at gøre da vi købte vores hus i 2006 så det er vel noget fra de tidligere ejere og ikke noget vi kan bruge til noget i forbindelse med ønsket om at finansiere det nye hus. Smil fra Andersen og tak for hjælpen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for jeres spændende spørgsmål.

      Først vil jeg sige at der ikke er en decideret bagatelgrænse, men et hus i det prisleje, er ofte i dårlig stand, eller ligger i et område, med lav omsættelighed, og det er ofte det der gør at man ikke kan opnå realkreditbelåning i et hus i denne prisklasse.

      Da pantebrevet er tinglyst på jeres ejendom, må I ved købet, have overtaget pantebrevet, og I kan derfor fremadrettet bruge dette til optagelse af lån, samt sikkerhedsstillelse.

      Om I kan bruge jeres ejerpantebrev i jeres nuværende bolig, afhænger af, hvor meget boligen kan vurderes til. Hvis huset i dag fx. koster 2.620.000 kr. er der kun værdi for 100.000 kr. på pantebrevet, og det kan derfor ikke stilles som sikkerhed.

      Jeg håber dette er et forståeligt svar.

      Slet
  16. Hej. I forbindelse med køb af en ejendom er der i tingbogen angivet at der er tinglyst sikkerhed for kr. 5.000 og kr. 10.000 begge til grundejerforeningen. I denne forbindelse skal der udarbejdes debitorskifte på disse to ejerpantebrev på tinglysning.dk

    Ved prøvetinglysning fremgår der som en bemærkning at pantebrevet er afvist da det ikke er konverteret til et digitalt dokument. Endvidere fremgår det af prøvetinglysningen at sikkerheden er lyst til 40 andre. Hvordan skal dette forstås og håndteres ?

    SvarSlet
    Svar
    1. Den tekniske del af tinglysningen kan jeg ikke hjælpe dig med, men jeg vil anbefale dig at kontakte en advokat, der kan hjælpe dig, hvis du ikke allerede har en advokat som hjælper dig, i forbindelse med købet af ejendommen.

      Årsagen til dit problem, skyldes åbenbart at grundejerforeningen ikke har fået digitaliseret deres ejerpantebreve, og derfor kan de ikke behandles. Alle pantebreve i Danmark skal være digitaliserede, før der kan arbejdes med dem.

      Slet
  17. Jeg vil gerne låne 150.000 kr til min søster til køb af kolonihave. Årsagen til at min søster ikke selv kan optage lån er, at hun allerede har lånt til hendes nuværende kolonihave. Denne kolonihave skal sælges men køber har ikke pengene før dennes ejerbolig er solgt. Jeg vil gerne have noget sikkerhed, i tilfælde af at der skulle ske min søster noget, så jeg ikke står tilbage med gælden.
    Vi overvejer pantebrev eller blot gældsbrev. Hvad gør vi? Vi forvendet at alt løser sig indenfor maks 1 år.

    SvarSlet
    Svar
    1. I forhold til køb af kolonihave, kan det være lidt kompliceret med et ejerpantebrev. Det er ikke sikkert at kolonihaveforeningen tillader at der gives sikkerhed i ejendommene, så dette skal I undersøge først.
      Jeg vil dog tro at et gældsbrev i jeres situation, vil være det nemmeste og billigste. Ejerpantebrevet vil dog give dig den bedste sikkerhed, men dette skal tinglyses i ejendommen, hvilket medfører omkostninger.
      Jeg vil dog anbefale jer at kontakte en advokat, for at få en korret juridisk rådgivning, da jeg ikke er jurist, og derfor ikke kan svare fyldestgørende på dit spørgsmål.

      Slet
  18. Hej vi er et ung par som søger hus, vi fandt et til lidt over 1 million og i salgsopstilling står at der er e ejerpantebrev fra nykredit for 300.000 hvad betyder det for os? er det en fordel? eller hvad kan vi gøre med det?

    SvarSlet
    Svar
    1. At der er et ejerpantebrev, betyder at sælger skylder, eller har skyldt Nykredit nogle penge, hvilket de ville have sikkerhed for. Det kan være en fordel for jer, da stempel fra pantebrevet måske kan overføres til jer, hvilket betyder at i sparer denne omkostning, såfremt I skal etablerer lån i ejendommen. Besparelsen er 1,5 % af hovedstolen.

      Om det kan lade sig gøre vil i kunne få hjælp til at belyse i jeres bank. Det afhænger af typen af pantebrev, samt hvornår det er tinglyst i ejendommen.

      Slet
  19. Hej. Dejligt med al din rådgivning.
    Jeg har arvet et hus og skal dele arven med min søster. Kan man selv lave fx et pantebrev der dækker hendes del? Hvis ja, hvordan gør man rent praktisk?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvis I kan blive enige om den løsning, kan det sagtens lade sig gøre. I skal henvende jer hos en advokat der kan hjælpe jer med at udfærdige dokumentet, samt at få dette tinglyst på ejendommen.

      Husk at spørg om pris inden i sætter advokaten i gang. Der kan godt være noget at spare, ved at ringe rundt og forhøre sig hos et par advokatkontorer.

      Slet
  20. hej Thomas
    har set på et hus til leje, og under samtalen med ejer foreslog et et direkte salg med et pantebrev ( efter et til to år som lejer) og 25.000 i udbetaling. er førtidspensionist med en fast udbetaling. er det noget der kan betale sig ? prisen er 400.000. huslejen ved leje er 3.400 + forbrug.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg vil tro at du, som førtidspensionist, ikke har fordel af at eje en bolig, men det er kun et meget overordnet svar. Jeg kender ikke boligens stand, type og beliggenhed. Endvidere din øvrige økonomi.

      Hus at man som ejer bærer hele udgiften til reparation og vedligeholdelse...

      Slet
  21. Som sikkerhed for et lån i banken har banken haft et ejerpantebrev/underpant i min erhvervslejlighed. Dette er nu indfriet og jeg har bedt banken aflyse det. Det forlanger de 800 kr for hvad jeg nok finder lidt urimeligt. Er de i Deres gode ret ?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det korte svar er - Ja. Banken må selv bestemme hvad de tager for en serviceydelse, og det at aflyse et ejerpantebrev, indebærer en arbejdsindsats, og tid koster penge. Alternativt kan du henvende dig til en advokat eller evt. forhører dig i en anden bank, om de vil gøre det gratis, mod at du flytter dit engagement til dem.

      Slet
  22. Kære Thomas Jørgensen.

    Jeg var i en årrække medejer (50%) af et interessentskab som levede af udlejning af fast ejendom.
    Selskabet blev desværre begæret konkurs og dermed er jeg også personlig konkurs.

    Undervejs blev der i min kones hus oprettet og tinglyst et ejerpantebrev på 500.000 som sikkerhed for mit I/S's engagement med banken (incl håndpant). Konkursen er nu gjort op og min personlige gæld til banken overstiger væsentligt de 500.000.

    Ejerpantebrevet ligger yderst i husets prioritsrækkefølge og kan ikke dækkes ved et evt salg af ejendommen som det står i dag.

    Banken har nu meddelt at selskabets (I/S'et) gæld og de stillede sikkerheder er forfalden til betaling og at de dermed opsiger ejerpantebrevet til betaling inden for 14. dage....

    Jeg ser ingen mulighed for at betale min gæld til banken som det ser ud pt. Men hvilken betydning har det for min kones hus?

    Er det sådan at de 500.000 "kun" står til sikkerhed for banken ved et evt salg af huset eller tvangsauk og jeg dermed kan afvise at afdrage her og nu?
    Hvad kan banken gøre? Kan de begære tvangsauk på huset? I så fald vil det ikke indbringe banken noget.

    Skal jeg forsøge at lave en aftale med banken om en delvis "køb" af ejerpantebrevet - f.eks kurs 30-50 - hvis jeg da ellers kan finde en anden kreditor - og dermed få aflyst pantebrevet?
    Eller hvad råder du?

    Ifbm omprioritering af huset kreditforeningslån skal de jo spørges for rykning. De rykker sikkert ikke før der er en tilfredsstillende aftale.

    SvarSlet
  23. Hej Thomas. Håber at du kan hjælpe (selvom det er en gammel tråd).

    Min kæreste og jeg har fundet drømmehuset. Det koster 795.000, udbetaling 40.000. Under salgsopstillingen står der at der er "ejerpantebrev 400.000 kr". Det forstår vi ingenting af. Hvad betyder det? Er det gæld vi skal betale hvis jo køber? Det hører til historien at huset røg på tvang, hvorefter T otalkredit købte det og det nu er dem der sælger.

    SvarSlet
  24. Hej Thomas,
    Jeg har et sommerhus, hvor der er tinglyst et ubrugt ejerpantebrev på 200.000.
    Kan man sige om det er bedre at låne 200.000 i dét, end at optage et realkreditlån?

    SvarSlet
    Svar
    1. Om det er bedre at bruge ejerpantebrevet, afhænger bl.a. af om der er anden gæld i huset. Ligger det som 1. prioritet i ejendommen, uden foranstående gæld, kan der være fordele ved at få et banklån, i den rigtige bank.
      Flere banker tilbyder dig det man kalder et prioritetslån (boligkredit) som har en lav rente. Oftest er oprettelsesomkostningerne mindre end ved et realkreditlån, og du skal ikke betale bidragssats. Jeg vil anbefale dig at undersøge dine muligheder i din bank, og evt. spørge en eller to andre banker.

      Slet
  25. Hej

    Min kone og jeg vil gerne købe det hus vi bor til leje i, det er svigerfars hus som ejes af hans Holding selskab. Der skyldes 1 Mio i huset til kreditforeningen, der er en ejendomsvurdering på 1.7mio. og da men ikke bare kan give os det til 1 Mio uden at blive beskattet her og der, vil han lave et ejerpantebrev på de 700.000,- som vi ikke skal betale til på noget tidspunkt. og det så forsvinder på et tidspunkt :-) Kan det overhovedet lade sig gøre, det mener jeg nemlig ikke, så vi har et lille vædemål på højkant her.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hejsa.
      Tak for dit gode spørgsmål. Inden jeg svarer, vil jeg lige gøre dig opmærksom på at jeg ikke er jurist eller skatteekspert, og dette er min fortolkning af reglerne på dette område.

      Muligheden for at give skatte og afgiftsfrie gaver, er kun gældende for privatperson til privatperson. Så havde han ejet huset privat, kunne man sagtens have valgt denne løsning. Det kan desværre ikke lade sig gøre i dette tilfælde, da det er et selskab. Her har han haft mulighed for at afskrive værdien af boligen i regnskabet, og ved salg, skal denne afskrivning tilbageføres (kendt som genvundne afskrivninger) og virksomheden beskattes heraf.

      Jeg vil dog anbefale at I kontakter skat, for at høre om mulighederne.

      Slet
  26. Hej Thomas
    Super fin blog du har her. Endelig et sted, hvor tingene er til at forstå. Kan du evt. skære tingene helt ud i pap for mig? Vi ejer et sommerhus, hvor vi ingen gæld har i. Der findes et ejerpantebrev på 1.000.000 kr, hvor vi står som kreditorer og hvor en kreditforening står som meddelelseshaver. Hvad betyder det i praksis hvis vi 1) vil sælge 2) vil låne penge i det? Tusind tak. Mvh Lise

    SvarSlet
    Svar
    1. Hejsa.

      Tak for rosen af bloggen - det betyder rigtig meget. Jeg er glad for at tingene er til at forstå her.

      Det sommer hus i ejer er gældfrit. Du skriver at det er kreditforeningen der er meddelelseshaver på ejerpantebrev i ejendommen. Jeg kan dog godt mistænke den sikkerhed der er, for at være et realkreditpantebrev, og ikke et ejerpantebrev. Der er nogle forskelle i pantebrevstyperne, som kan have betydning for hvordan det står i dag, og hvordan man kan bruge der fremadrettet. Hvis det er et pantebrev der har stået til sikkerhed for et realkreditlån, er det højst sandsynligt et realkreditpantebrev.

      Er pantebrevet tinglyst efter 01.07.2007 kan en evt. køber bruge pantebrevet til modregning af stempalafgift på det lån køber skal optage, for at overtage ejendommen.
      I vil kunne bruge pantebrevet som sikkerhedsstillelse for et nyt lån i ejendommen - Såfremt det er et ejerpantebrev.

      Slet
  27. har kig på en ejendom på Langeland som fritidshus. Men der står, at der er et ejerpantebrev på 150.000 kr. Hvad betyder dette? Slettes det, når handlen går igennem?

    SvarSlet
    Svar
    1. Ejerpantebrevet kan være en sikkerhed som sælgers bank har taget i ejendommen for sælgers lån. Pantebrevet bliver indfriet ved en evt. handel, såfremt du ikke kan/skal bruge det som sikkerhedsstillelse for finansiering til køb af ejendommen.

      Slet
  28. Hejsa

    Jeg har købt et sommerhus og betalt det kontant men samtidigt har jeg overtaget det pantebrev i det på 150.000 kr hvad med det når jeg har betalt huset kontant

    SvarSlet
  29. Hejsa.

    Det er meget normalt at man overtager ejerpantebrevet i en ejendom man køber, også selvom at du ikke har lånt penge i ejendommen. Ejerpantebrevet kan bruges som sikkerhedsstillelse for anden gæld du har eller stifter mens du ejerhuset.
    Har du ikke brug for at stille sikkerhed med dit ejerpantebrev, kan du bare lade det "ligge" i ejendommen, da det kan være attraktivt for en køber af ejendommen (når det engang skal sælges)

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...