fredag den 16. juli 2010

SU lån rente


Det kan være svært at finde SU lån rente, men her har du direkte link til opstillingen over renten fra økonomistyrelsen, som administrere alle SU lån. SU lån er en meget billig låneform, men husk, at det ikke er et tagselv bord, pengene skal betales tilbage igen. Herunder finder du lidt forskelligt om SU lån.


Lånetype & rente
De fleste lån er de lån der kaldes lån 6, som er lån der er påbegyndt optaget efter år 1991. Her er reglerne således:

Dit lån forrentes med en fast rente mens du studerer. Renten er i skrivende stund 4 %. Når du starter tilbagebetaling af dit SU lån, forrentes dit lån med nationalbankens diskonto rente + et tillæg på 1 % - i skrivende stund er renten således 1,00 %
Ud fra dette kan det ses at det er meget svært at finde lignende finansieringsmuligheder, og det vil derfor, rent rentemæssigt, være en fordel at beholde og afbetale studiegælden hos økonomistyrelsen.

Hvor meget SU lån kan jeg få?
Du kan ikke selv bestemme det beløb du får i lån, der er en fastsat grænse. I 2013 er satserne således:

SU lån - 2.943 kr.
Supplerende til forsørgere - 1.473 kr.

For at få det fulde over su lån rente klik HER

Fradrag for renter
Når du er færdig med din uddannelse, skal du betale lånet tilbage. Du starter med at betale de påløbende renter tilbage, og får først her, får du fradrag for renterne, der er påløber gennem optagelsen af lånet. Du skal ikke selv indberette noget, renten indberettes direkte til skat.

34 kommentarer:

  1. Hej, jeg har virkelig svært ved at forstå det her SU-lån. Men jeg vil så gerne! .. Min kæreste har taget SU-lån gennem hele hans pædagoguddannelse og siger han skylder ca. 60.000. Men det er jo uden renter. Hvor meget kan vi forvente, at han skal betale tilbage og hvor meget betaler man egentlig af om måneden?
    Desuden sidder vi lidt i saksen nu og jeg har lige i denne måned taget SU-lån. Men jeg er ikke helt så vild med det, nok fordi jeg ikke ved så meget om det. Er det der su-lån en god idé eller kommer vi i sidste ende til at sidde "i saksen", når lånet skal betales tilbage??

    - Kh. Maj

    SvarSlet
  2. Hej Maj

    Tilbagebetaling af su lån er selvfølgelig plus rente. Når uddannelsen er afsluttet bliver man kontaktet det efterfølgende år for at aftale tilbagebetaling af su gælden. Jeg kan ikke finde noget om hvor lang tid det skal tage, så derfor kan jeg heller ikke sige noget om hvor meget man skal betale tilbage.

    Jeg har dog fået fortalt at man kan aftale en anden afvikling af gælden med økonomistyrelsen, såfremt man ikke har penge til at betale efter deres forslag.

    Jeg ved ikke om i kommer til at "sidde i saksen" men når man låner penge skal man altid betale dem tilbage. Da I låner dem til forbrug, har i jo heller ikke noget værdi for pengene, så jeg vil klart anbefale dig at nedsætte jeres forbrug, eller få et studiejob hvor du kan tjene lidt ekstra.

    Håber dette var svar på dit spørgsmål.

    SvarSlet
  3. Hej Thomas
    Jeg håber du kan give mig et godt råd om følgende:
    Jeg har en bachelor i biologi og er lige startet forfra på psykologi. Altså har jeg kun halvdelen af mine su-klip tilbage, og må tage min kandidat uden SU.
    Jeg har tænkt mig, at jeg starter på et SU-lån nu og dermed kan spare et lån op i løbet af de 3 år på bacheloren til en god slat penge til kandidaten. Jeg skal senest søge om SU-lån for indeværende år d. 15. december, da jeg kan søge med tilbagevirkende kraft, men jeg bliver nu i tvivl, om det er smart. For jeg synes alligevel det er fjollet at pengene skal stå og trække renter i 2½ år før jeg rent faktisk skal bruge dem. For tror du så, at det stadig er det billigste lån man kan få?

    Jeg har regnet ud at jeg vil kunne spare op, hvad der svarer til 1½ års su, og at de 4% i renter pr. år bliver til ca. 10.000 kr. Så ialt omkring 113.500 kr der skal betales af efter studietiden. (og lige et tillægsspørgsmål: fortsætter de 4% i rente efter man er færdig på studiet, eller er det kun de 1,75%, som du har skrevet om ovenfor, man skal tillægge beløbet efter studietiden?)

    En anden mulighed er at søge legater, men jeg synes ikke, der er så mange der passer på min situation, og har ikke hørt om særlig mange som har held i sprøjten til at få udbetalt legater.

    En tredje mulighed er at arbejde et år imellem bachelor og kandidat. Der ville jeg måske også kunne få sparet nogle penge sammen, hvis jeg finder et job..

    Kan du give mig et fif om hvad du synes virker bedst økonomisk, for min situation?

    Kh
    Anne Rom

    SvarSlet
  4. Hej Anne

    Der er ingen tvivl om at hvis du selv tjener pengene i et år, er det jo billigst.

    Dog er det meget billigt at låne gennem SU lån, og 4 % for et "forbrugslån" i studietiden er meget billig, og de 1,75 er virkelig billigt. Dette er dog en variabel rente, men vil altid være lav.

    Dog vil jeg også overveje om de 10.000 ikke er relativ få penge i forhold til at man kan komme i gang med uddannelsen og få de afsluttet.

    Jeg vil tro, pga af den lave rente, både under uddannelsesperioden, samt ved tilbagebetaling, er dette stadig den billigste løsning.

    Håber du kan bruge dette til noget.

    SvarSlet
  5. tak for svaret! Det kan jeg bruge:) Jeg går efter SU-lånet!

    Mvh Anne

    SvarSlet
  6. Hvis du har NEM-ID kan du checke dit nuværende SU-lån på borger.dk. Inkl renter.

    SvarSlet
  7. Hej,

    Jeg har mange år tilbage af uddannelsen og klarer mig fint økonimisk. Når jeg nu engang bliver førdig, vil jeg gerne købe hus med kæresten. Jeg har hørt at det kan være en direkte god ide at optage et SU-lån for bare at sætte pengene ind på en konto, sådan at når man er færdig står med en masse rede penge til lav rente til f.eks. udbetaling på et hus.

    Er dette overhovedet ok at gøre, og giver det på nogen måde mening at skulle betale rente af penge i mange år som man faktisk ikke bruger. Selvfølgelig får man modregnet lidt af renten ved at de står i banken, men det giver jo ikke nær den samme rente.

    Håber du kan svare på det, på forhånd tak!

    SvarSlet
  8. Hejsa

    Det at låne penge for at sætte dem ind på en konto er nok ikke en god ide. Jeg har dog aldrig regnet på det, og der er mange faktorer man skal gøre op. Hvad er renteudgiften på lånet. Hvad er renteudgiften på et fremtidigt lån, og er der en besparelse der, og hvad med rentes rente.

    Når en bank skal se på dine muligheder, vil man gøre din aktiver og passiver op. Og det betyder at selvom du har kontanter på en konto, vil du også have en gæld, der modsvarer dette beløb, og måske større.

    Kan du trække penge ud til SU lån, og få en højere rente et andet sted, vil det selvfølgelig være en rigtig god ide.

    En spændende tanke, man godt kunne lege videre med...

    SvarSlet
  9. Hej Thomas.
    Min Kone og jeg har et forbrugs lån på 42.000kr med (pålydene rente på 11,2% - årlig nominel 11,734%) som vi betal 3000kr af i måneden, vil det ikke være en økonomist fordel for os hvis kone som er på su, optager su lån, og så bruger de penge til at betale vores forbrugslån ud så hurtigt som muligt? det er vel en del rente penge at spar? eller har jeg over set nogen ting

    SvarSlet
  10. Hejsa

    Umiddelbart vil det nok godt kunne betale sig når man se på forskellen på renten. Jeg kender dog ikke muligheden for tilbagebetaling af SU lån, men kunne forestille mig at man altid kan betale hele beløbet tilbage på en gang.

    SvarSlet
  11. Hej!
    Jeg er begyndt at betale tilbage mit su-lån. Jeg ved, at jeg kan få et skattefradrag for de renter lånet har samlet under studietiden og frem til d. 1.1.2012, hvor jeg begyndte at afdrage. Men hvordan regner jeg ud hvor meget af beløbet, der er rente og hvordan deler jeg det op når jeg skal indberette i opgørelsen?

    SvarSlet
  12. Hejsa

    Det er rigtigt at du får skattefradrag for de renter du skal betale på dit su-lån.

    Du får størst rentefradrag i starten af tilbagebetalingsperioden, da du starter med at afdrage de renter der er påløbet su lånet, mens du optog det.

    Du skal ikke selv beregne rentefradraget, da den automatisk indberettes til skat, af den myndighed, der administrerer dit su lån.

    SvarSlet
  13. davs

    jeg har siddet og undersøgt det med su-lån lidt, da jeg meget gerne kunne tænke mig at låne et beløb på 15.000,-
    men kan ikke helt sætte mig ind i hvordan det bliver udbetalt, da jeg gerne vil have hele beløbet på en gang.
    men synes kun at kunne se inde på deres hjemmeside at man kan få det i små beløb henover måneder og som max 7105,- om måneden.

    er det muligt at få et beløb som 15.000 udbetalt på en gang ?
    lidt info om mig, 19 år og går på handelsskole.

    venlig hilsen Benjamin

    SvarSlet
    Svar
    1. Et SU Lån er ikke en portion penge, man kan ansøge om. Du kan kun få pengene udbetalt i mindre rater.
      Som elev på handelsskole vil du kunne få/låne 2.897 kr. pr. md.

      Slet
  14. Hej Thomas

    Jeg har nu siden januar 2008 tilbagebetalt på mit SUlån eftersom jeg afsluttede min uddannelse januar 2006. Jeg har ikke været bevidst om at det var muligt at fratrække renterne, og vil selvfølgelig gerne gøre brug af denne mulighed. Spørgsmålet er bare om løbet er kørt? Jeg betaler ikke meget i rente mere, men det gjorde jeg jo i 2008 og 2009, og dem vil jeg jo gerne have fingrene i. Er det muligt at trække dem fra i 2012?

    Mvh Nikolaj

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Nikolai

      Renterne indberettes automatisk af SU Styrelsen, og du burde automatisk have fået fradrag for renterne i løbet af din tilbagebetalingsperiode. Du kan se på dine årsopgørelser fra skat igennem årene hvilken renteudgift der er indberettet på dig.

      Hvis du stadig ikke mener at du har fået fradrag, bør du rette henvendelse til skat, som vil kunne oplyse dig nærmere. Vær dog opmærksom på at det er en lang proces at komme igennem til skat telefonisk, og sagsbehandlingstiden kan være lang i øjeblikket.

      Slet
  15. Jeg har brug for lidt flere penge her om 2 måneder vil det så være muligt for mig at tage et su lån på 1000kr om måneden i 3 måneder?

    SvarSlet
    Svar
    1. Du kan ikke selv bestemme hvor meget du får i SU lån. Satsen for su lån er fast. I 2013 kan du få følgende lån:

      SU lån pr. måned - 2.943 kr.
      Supplerende SU lån til forsørgere - 1.473 kr
      Slutlån - 7.592 kr.

      Slet
  16. Hej.

    Hvis man kommer ud af sin uddannelse med en SU gæld på ca 200.000kr - renter, som er meget, men det er nu tilfældet desværre. Hvor meget skal man så forvente at betale af hver mdr eller hver anden mdr? Er der et mindste beløb? 1000kroner 1500kroner....

    Tusind tak på forhånd for hjælpen!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej

      På baggrund af dit spørgsmål, har jeg skrevet et indlæg, som besvarer dit spørgsmål. Du finder det ved at følge nedenstående link.

      http://gratis-hjaelp.blogspot.dk/2013/04/su-lan-tilbagebetaling.html

      Slet
  17. kan man nægtes yderligere studielån, hvis man har et misligeholdt studielån fra tidligere?

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg ved det ikke, men jeg vil umiddelbart sige, at man ikke kan få bevilget et nyt SU lån, hvis man ikke har overholdt tidligere betalingsbetingelser.

      Slet
  18. Hej Thomas

    Jeg er netop blevet færdig med min bachelor og fortsætter videre på kandidaten. Grundet flytning i løbet af min studietid har jeg fået et lån i banken på 30.000kr. med en rente på 14,7%. Der er nu 20.000kr. tilbage af lånet og jeg afbetaler med 1000kr. om måneden.
    Jeg er dog begyndt at regne på det - og jeg har overvejet, om det kunne være fornuftigt at tage SU-lån med tilbagevirkende kraft fra 2013, således at jeg kan få udbetalt godt 14.500kr. (ca. 2900x5) og dermed betale næsten hele mit lån i banken ud og i stedet få et lån hos SU med en rente på 4%. Jeg ville så betale de sidste 5.500kr. ud på lånet kontant så det forsvandt helt. Forskellen på renten er jo stor. Ville dette være en god idé?

    Endvidere er jeg interesseret i, om der er mulighed for at begynde tilbagebetalingen af SU-lånet med det samme, altså under uddannelsen, efter man ikke får SU-lån længere, eller om man først kan starte på dette efter endt uddannelse? Jeg er interesseret i, at låne (alle) pengene med tilbagevirkende kraft og så begynde afbetalingen med det samme (ligesom ved lånet i banken.)

    Jeg håber, at det var til at forstå og at du kan hjælpe mig :-)

    /Anonym

    SvarSlet
    Svar
    1. I forhold til renten, tror jeg da helt sikkert godt, at det kan betale sig, at låne pengene som SU lån i stedet.

      I forhold til tilbagebetalingen kan man godt betale af på sit lån, før uddannelsen slutter. Det hedder en frivillig indbetaling af SU lån, og skal aftales med Styrelsen For Videregående Uddannelser og Uddannelsstøtte.

      Slet
  19. Hej Thomas.
    Jeg er begyndt at tilbagebetale mit su lån, som jeg har haft taget gennem hele min studietid, dygtig som jeg var. Så jeg har lånt ca 150.000 og der er påløbet 60.000 i renter ca..
    Nu er årsopgørelsen så kommet og jeg kan se at fradraget på lånet i forhold til skat er på 17.000 ca. Hvordan kan det være at det ikke er på det fulde rentebeløb?

    /Anonym

    SvarSlet
    Svar
    1. Fradraget for renterne får du for det beløb du har tilbagebetalt. Dvs. at hvis du har tilbagebetalt 17.000 kr. i 2013 og der er påløbet 60.000 kr. i renter i hele lånets løbetid, så får du kun fradrag for den del, du har betalt tilbage på. De næste par år vil du også få fradrag for rentebeløbet, + de påløbende renter i tilbagebetalingsåret.

      Håber dette giver mening.

      Slet
  20. Hej.
    Jeg ville lige høre om i kan hjælpe mig..?
    Jeg er igang med at tage en uddannelse og får su og lån. Og nu er min kæreste også begyndt på en uddannelse og får også su og lån ved siden af. og vi har et barn sammen. Nu er spørgsmålet så bare om hvordan jeg laver det om så vi begge får lidt mere i su. Og da vi også er forsørgere..Kan man selv gå ind og lave det om, at ens partner også modtager su?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej

      På www.su.dk kan du logge ind med Nem-Id og ændre din status. I skal begge ændre status for at satserne bliver registreret korrekt.

      Slet
  21. Hej Thomas,

    Jeg har tidligere fået udbetalt for meget i SU, i blandt andet 2006-2009. Gælden er overdraget til SKATs inddrivelsescenter, og der er efterhånden kommet betydelige renter på. Renten udgør ca. 30.000 kr.

    Hvornår vil jeg kunne få fradrag for renterne? Jeg har altid ment, at jeg først kan få fradrag for renterne, når jeg en dag begynder at afvikle gælden. Men på borger.dk står der under SU:

    Krav om tilbagebetaling af for meget udbetalt SU
    Renter som tilskrives krav om for meget udbetalt SU, er fradragsberettiget i samme år som renterne tilskrives.

    Kan jeg så få fradrag få renterne allerede nu eller først når jeg begynder at betale af på gælden? Og hvordan foregår det i praksis? Skal jeg bare skrive 30.000 i relevante rubrik på forskudsopgørelsen?

    Jeg håber, at du kan hjælpe, for jeg bliver mere og mere forvirret, når jeg forsøger at læse om det på nettet.

    Mvh
    Torben

    SvarSlet
  22. Hej Torben.

    Jeg er ikke ekspert i SU, men har forstået reglerne på denne måde.

    Renter på selve SU lånet, er først fradragsberettiget fra det år, hvor man tilbagebetaler lånet. Men når du har en gæld der er overdraget til SKATs inddrivelsescenter, så er renterne fradragsberettiget i det år, hvor de tilskrives.

    Renterne kan derfor ikke bare samlet trækkes fra i skat, men skal opgøres år for år. Dette skulle dog gerne ske automatisk.

    Men hvis du vil have nærmere hjælp eller klarhed, anbefaler jeg dig at kontakte SKAT.

    SvarSlet
  23. Hej Thomas. Jeg er også lidt forvirret over hele SU-lånnet. Jeg vil gerne låne 10000kr, og har tænkt mig at betale tilbage efter 3år. Nu er mit problem jeg ikke ved noget som helst om økonomi og ved ikke om de 4% er en årlig rente eller månedlig rente. Kunne du hjælpe mig og måske give mig et svar på hvor meget jeg skal betale tilbage i renter efter 3år. Tusinde tak.

    Mvh. Oliver

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Oliver

      SU lån er en supplerende ydelse til din su, og du kan derfor ikke bare låne 10.000 kr, og selv vælge hvornår du skal betale tilbage. Lånesatsen er i 2015 3.020 kr. pr. md. Man kan godt vælge lånet til og fra, fra måned til måned, så du skal enten låne 9.060 kr. eller 12.080 kr. Renten på lånet er 4 % (renten er pr. år) mens du studerer. Su lån rente beregnes løbende og tilskrives lånet, men skal ikke betales før tilbagebetaling af dit SU lån starter. Du skal begynde at betale et su lån tilbage 1. januar et år efter udgangen af det år, hvor din uddannelse slutter. Så hvis din uddannelse fx. slutter d. 30. juni 2016, skal du påbegynde tilbagebetaling d. 1. januar 2018.

      Jeg kan ikke lave en beregning for dig. Håber dette hjalp dig lidt på vej.

      Slet
  24. Hej Thomas

    Du skriver gentagende gange, at renter selv bliver indberettet til SKAT. Der har jeg hørt noget andet.

    De renter der er løbet på siden låneoptagsdatoen og frem til tilbagebetalingsdatoen - Bliver ikke automatisk trukket fra. Du må også gerne trække alle renterne fra, men kun en hvis del om året.

    De kalder det en slags nøglebetaling.

    Det ville være super fedt hvis du kunne undersøge det noget nærmere. Jeg har prøvet at snakke med SKAT, men de henviste mig bare til Rubrik 43 i min forskudsopgørelse og det hjalp mig ikke ligefrem.

    SvarSlet
  25. Hejsa. Dit spørgsmål er meget relevant, og der er en del af det du skriver der er rigtigt. Det med renterne og SU er lidt kompliceret, men jeg skal prøve at forklare det.

    Der er to faser i et SU lån. Fasen hvor man optager og forbruger gælden, og fasen hvor man begynder at betale tilbage.

    I den første fase, optager man hver måned en gæld, ved at få udbetalt SU lån. Pengene skal der betales rente af. Denne rente tilskrives dit samlede lånebeløb, men du betaler dem ikke mens du får udbetalt lånet. Dvs. at hvis du har lånt 10.000 kr. og betaler 2 % i rente på dit lån, så vil du efter 1. år skylde 12.000 kr.

    Når man begynder at betale lånet tilbage, så starter man med at betale den samlede sum af rente tilbage. Fx. Har du lånt 100.000 kr. hvortil der er påløbet 15.000 kr. i rente, så din samlede gæld er 115.000 kr. så vil du betale renterne af først. Når tilbagebetalingen begynder, vil SU styrelsen, automatisk indberette renten som betalkt, og du får derved fradrag for renterne på dette tidspunkt..

    Når du starter med at betale tilbage, kan du vælge at forskudsregistrerer renterne, da du så med det samme vil få fradrag. Gør du ikke det, vil du få dem modregnet når din årsopgørelse kommer, og få en sum tilbage i skat, hvis ellers dine andre poster er rigtigt indberettet.

    Jeg håber dette gav mening for dig.

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...