fredag den 25. januar 2013

Aldersopsparing 2013

Fra år 2013 udgår kapitalpension, og til gengæld får vi aldersopsparing. Det betyder at vi fremover ikke kan tænke så meget i skattefordele ved opsparing til pension, men reel behov for hvordan man gerne vi have sine penge udbetalt.

Aldersopsparing i grove træk
På en aldersopsparing kan man indsætter 27.600 (2013 index) pr. år, hvilket er ca. halvdelen, i forhold til de 46.000 kr. man kunne indsætte på kapitalpension. Pengene giver ikke fradrag, som man kender det fra den gamle kapitalpension, til gengæld bliver pengene ikke beskattet ved udbetaling, og man ved derfor hvad man få ud ved pensionering. Der skal, som ved andre former af pensionsopsparing, betales PAL skat af det afkast, der genereres på kontoen.

--


Aldersopsparing er attraktiv
At spare op på alderspension kan sagtens været et godt alternativ. Og i 2013 har regeringen lavet en ordning, så man får en skatterabat på 2,7 % for at konverterer eksisterende kapitalpensioner, til en aldersopsparing. Rabatten kommer af, at man normal skal betale en afgift på 40 % af den udbetalte saldo, ved pensionering. Konverterer du kapitalpensionen i år 2013 skal du kun betale 37,3 % i afgift.  Jeg har her listet en række fordele op for den nye pensionsordning:
  • Ingen modregning i folkepension og pensionstillæg
    Da en sumudbetaling ikke påvirker de løbende ydelser man få ud som folkepensionist, som folkepension samt pensionstillæg, kan det godt være en god ide at have sparet penge op på denne måde. Så har man også mulighed for at spise lige så stille af kontoen, eller bruge større klumper. Vær dog opmærksom på, at når alderspensionen er udbetalt, vil det tælle med som formue, og påvirke muligheden for at få udbetalt ældrecheck. Endvidere medtages opsparingens værdi i modregning i efterlønnen, når denne beregnes.
  • Topskat
    Hvis du ikke betaler topskat, er det skattemæssigt stadig en god ide at starte med at spare op på alderspension, for derefter at spare op på ratepension, og til sidst livrente.
  • Deludbetalinger
    Fra en alderspension, er det muligt at foretage deludbetalinger. Det betyder at du ikke er tvunget til at få hele din opsparing udbetalt i frie midler, og kan beholde den sum du ikke skal bruge i pensionsmiljø, og derfor slippe med en beskatning af afkast på 15,3 % (PAL skat) hvor du på fri midler betaler fra 28 % til 52,5 % i skat.
Der er dog også nogle ting man skal være opmærksom på, når man ønsker at spare op på aldersopsparing:.
    • Beskattede midler
      Opsparing på aldersopsparing kan kun foregå af beskattede midler. det betyder at du ikke kan indbetale på en alderspension gennem din arbejdsgiver, og flere pensionsselskaber kan heller ikke oprette ordningen.
    • Konvertering til ratepension eller livrente
      Hvis du tidligere har indbetalt på en kapitalpension, har du haft mulighed for at ændre denne til en ratepension eller livrente, hvis du ønskede dette. Det er ikke en mulighed med aldersopsparing, så ønsker du at have denne fleksibilitet med din opsparing på kapitalpension, skal du ikke konverterer den til en alderspension, på trods af skatterabatten på 2,7 % i 2013
    Det er under alle omstændigheder vigtigt at du får taget stilling til dine pensioner, og hvordan du bør spare op fremadrettet. Kontakt gerne din bank eller pensionsselskab for at få rådgivning, i forhold til din situation. Du er også velkommen til at stille spørgsmål her på bloggen.
    Billed: www.sxc.hu fotograf: theswedish

    3 kommentarer:

    1. Hej Thomas,

      Tak for rigtige gode indlæg, det er en stor hjælp!

      Jeg overvejer at oprette en privat pensionsopsparting som supplement til arbejdsgiverpension og i så fald om det skal være Rate eller alderspension.

      Grundlag:
      Alder: 29
      Pensionsalder: 67
      indbetaling (før skat): 30000/år
      afkast gennemsnit: 5%
      Marginalskat nu: 52%
      Marginalskat ved pension: 40%

      Så vidt jeg kommer frem til vil det føre til følgende
      Alderspension: 1,4 mio i udbetaling og effektiv skat 35%
      Ratepension: 1,7 mio beholdning ved 67 år og effektiv beskatning 46%

      Altså en markant lavere skattefordel men alligevel væsentligt bedre løsning med ratepension.

      Er der noget jeg overser eller er det blot grundet fordelen ved at udskyde skattebetalingen og derfor en klar fordel med ratepension når jeg har så lang tid til pensionering?

      Mit udgangspunkt kan ses her
      https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AiWqhUILIFZGdFRuY2kwV2FSanFlTGNKRXJ1aDRqVlE&usp=sharing

      Tusind tak for hjælpen
      VH
      Bjarke Buus

      SvarSlet
    2. Hej Bjarke.

      Tak for dit spørgsmål. Jeg har set på din delte fil, og skal lige forstå den rigtigt. Ved indskud på de to ordninger, regner du med at du indskyder bruttoløn, og derfor er der ikke regnet skattefradrag med ved indskud på ratepension, hvorimod du regner betaling af skat med ved indskud på aldersopsparing???

      Da den ordning du vil oprette er en privat ordning, skal du regne med, at det er allerede beskattede midler du bruger, så jeg ville vende regnestykket om, men forstår godt hvordan du sætter det op.

      I forhold til indskud på rate, skal du også lige finde ud af, om du via din arbejdsgiver, allerede indskyder på ratepension. Da der er et samlet loft på indskud på ratepension på 50.000 kr. pr. år. kan det betyde at du ikke kan indsætte 30.000 på en privat ratepension.

      Uden at gå for meget i detaljer omkring beskatning, vil jeg overordnet sige, i forhold til den skattemæssige betragtning. Det kan altid betale sig, at indskyde på ratepension, fremfor aldersopsparing, hvis man betaler topskat ved indbetaling på ordningen, og samtidig sørger for at man kun betaler bundskat, når den skal udbetales.
      DOg skal man også tage højde for, hvordan man ønsker at få pengene udbetalt. En ratepension skal udbetales udover 10 år, hvor en aldersopsparing kan udbetales som en sum, på en gang.

      Jeg håber dette har hjulpet dig videre, ellers må du endelig sige til.

      SvarSlet
    3. Hej Thomas,

      Tak for det hurtige svar!

      Ja, tanken ved filen er at jeg har 30.000 brutto om året til opsparingen. I en rate pension vil det betyde det fulde beløg indsættes (og som jeg forstår det skal jeg så selv indtaste et modsvarende fradrag i min forskudsopgørelse).

      For et tilsvarende alderspensionsdepot vil det indsatte være efter skat og derfor effektivt kun 14400 - er beløbsgrænsen for de to typer uafhængige eller er de 27600 kun hvis der ikke indbetales til andre ordninger?

      Mit arbejde indbetaler en lille del til livspension (som ikke har indflydelse på dette regnestykke, right?) samt omkring 16000 til en ratepension, derfor jeg kom frem til de 30000.

      Er det rigtigt forstået at med hensyn til udbetaling kan man tilrettelægge det i 10-20 år hvis formålet er at undgå en eventuelt topskat til den tid? Og i fald det bliver sat til 20 år og jeg ikke lever så længe så tilfalder resten boet eller tilgodesete?

      Hvis det ikke er for meget besvær må du meget gerne gå i detaljerne omkring beskatning - fx. kan jeg også forstå at der for nogle vil være en markant faktor i form af at ratepension kan give anledning til at man mister retten til andre ydelser som man ikke ville miste retten til ved alderspension - antaget at reglerne ikke ændres i de næste 38 år (hvorend usandsynligt) hvor stor indflydelse vil det så have i regnestykket?

      tak for hjælpen.

      VH
      Bjarke

      SvarSlet

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...