tirsdag den 27. oktober 2009

Forskud på arvForskud på arv
Ønsker man at give et forskud på sin arv til sine børn eller anden familie, er der god mulighed for dette. Man kan dog ikke bare give ubegrænset ud af sine midler. Arveforskud gives som gave og der er en restriktion på hvor meget man må give afgiftsfrit i gave. De grænser er i 2012 58.700 kr. til den nærmeste familie, og 20.500 kr. for børns eller stedbørns ægtefælle. For at se præcis hvem der kan arve og præcis hvor meget, klik her.
Fordelen ved arveforskud
Fordelen ved at give arveforskud er:

1) Man sparer arveafgiften på 15 % til staten, og modtageren af pengene får derved fuld udnyttelse af gaven, samt at man ikke "mister" sine penge i en skjult skat.

2) Man kan glæde modtagerene mens man selv er i live, og derved opleve den glæde og nytte, der kommer ud af arveforskuddet. Man oplever dermed den glæde hos modtageren, og samtidig gives pengene måske på et tidspunkt, hvor børn, som oftest er modtageren af arveforskud, har brug for pengene.

Ønsker man at give arveforskud på friværdi i bolig, bliver man nød til at optage et lån, for at kunne få kontanter til at give gaven med. Man kan ikke på andre måder give arveforskud i friværdi. Dette betyder selvfølgelig at man skal betale en låneydelse, hvilket kan belaste den daglige økonomi, og dette skal der tages højde for inden man giver sådan en gave. Spørg evt. din bankrådgiver om hjælp til at udregne den økonomiske konsekvens.

2 kommentarer:

 1. Hej
  Jeg er nylig skilt og vil gerne købe min mors hus. Min mor er 82 år og jeg har 2 ældre søskende (jeg er selv 41 år). Huset har en ejendomsværdi på 1,4 mio. Og da min mor og far i 2000 købte det, gav de
  1, 265.000 kr. Hvordan skal jeg gribe det her an mht. Prissætningen på huset.? Ved at jeg kan købe til -15 procent af "boligens værdi" i fam. Handel. Kan min mor selv fastsætte den pris hun ønsker at sælge til og hvad vil være fair i forhold til mine 2 brødre? Hvordan med arveforskud i forbindelse med huskøbet?.....

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej.

   I forhold til boligens værdi, kan hun ikke helt selv fastsætte prisen. Det billigste hun kan sælge ejendommen til, er 15 % under den offentlige vurdering, eller en ejendomsmæglers vurdering, hvis denne er laver end den førstnævnte pris. Herfra kan hun så skrue prisen op til hvad hun vil.

   I forhold til arveforskud, er det jo noget der skal aftales mellem din mor og dig, set i forhold til hav I mener er rimeligt. Din mor kan, som en del af finansieringen, give dig et rente og afdragsfrit lån, som nedskrives med gavebeløbet hvert år. Beløbet er i 2014 59.800. På den måde kan du modtage noget af huset som et arveforskud. Hvis der så, når din mor dør, skal tages hensyn til dette, skal din mor lave et testamente, hvor dette fremgår. Du skal dog være opmærksom på, at hvis der er en restgæld på lånet, når din mor dør, skal du betale pengene til boet.

   Jeg håber dette var et fyldestgørende svar.

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...