onsdag den 30. maj 2012

Fælles økonomiFælles økonomi

Fælles økonomi er et udtryk der er brugt i mange år, og er betegnelsen for at to eller evt. flere separate privatøkonomier, lægges sammen til en fælles. Fx når man flytter sammen, og skal deles om de faste udgifter, eller når man bliver gift, og vælger at få fælles lønkonto. Men er fælles økonomi en god ide, hvad er fordelene og hvad er ulemperne. Det vil jeg forsøge at belyse her.


Fordele ved fælles økonomi

Fordelen er helt klart overblik. Det giver langt bedre overblik kun at have en budgetkonto samt fælles opsparingskonti. Mange mister overblikket med en fælles budgetkonto til de udgifter der deles, en budgetkonto til hver for egne udgifter, egen lønkonto, egen opsparing, fælles opsparing, fælles madkonto og overførsler frem og tilbage mellem alle disse konti. Har man fællesøkonomi, deler man lige over på budgettet, eller den der tjener mest, betaler også mest ind. Har man også samtidig fælles lønkonto, skal der kun laves en overførsel til budget, hvilket igen gør det hele nemmere.
Fælles økonomi hvordan

Når man for første gang skal starte med at have fællesøkonomi, vil jeg anbefale, at man starter med at have en fælles budgetkonto til langt de fleste faste udgifter. Enkelte ting som fx bladabonnementer og lign kan stadig køre fra jeres egen lønkonto. Tjener i ca. lige meget, så del budgetoverførslen i 2 lige dele, så I har ca. lige meget tilbage på jeres lønkonti. Ellers prøv at fordel overførslen, så I har lige meget tilbage på jeres lønkonti. På den måde er der ikke en der har mange penge, og en der har få. Lav også gerne en fælles madkonto, som I betaler lige meget ind på. Så er der til det månedlige forbrug af mad. På den måde sikrer i husfred, og der er samtidig overblik over økonomien.


Ulemper ved fællesøkonomi

Hvis en af jer tjener mere end den anden, kan man godt føle at det er "snyd" at man bidrager mere end den anden. Det er dog vigtigt at huske at man som par er en enhed eller et hold, og man skal spille sammen. Man skal dog have gjort op med sig selv, at det er ok at man bidrager til hans tv pakke, eller hendes lidt store telefonregning, eller kan der hurtigt opstå uenigheder. Når dagen er omme, går det nok lige op, og lang de fleste, 90 % af den samlede sum, er alligevel fællesudgifter (husleje, forsikringer, varme, el osv.)

Seneste søgninger:
Fælles økonomi
fællesøkonomi
Fælles økonomi hvordan

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...