tirsdag den 17. april 2012

Hvad er rente


Hvad er rente
Rente fremkommer i to tilfælde. Enten hvis man skal låne penge tilæ køb af bil, bolig, forbrug mv. Andet tilfælde, er hvis man har penge (overskudslikviditet) man ønsker, at placere i en bank, pensionskasse el. investerer i obligationer eller lign. Rente er altså prisen på penge. Som næsten alle andre objekter/produkter, har penge altså også en pris. Der er dog forskel på hvad prisen på penge er, i forhold til, om man skal låne pengene, eller har penge der kan sættes ind på en opsparing. Renten på opsparing er ofte lavere, end det man skal betale for at låne penge. Hvorfor, vil jeg komme ind på senere i dette indlæg.

Rente ved udlån
Når man skal låne penge (oftest i en bank) vil banken tage sig betalt (rente) for at stille pengene til rådighed for dig. Renten er det banken bl.a tjener penge på, udover gebyrer for oprettelse af lån. Renter på udlån, fastsættes ud fra, hvilken type gæld der et tale om. Låner du til bolig, er renten oftest lavere, end ved lån til forbrug. Det skyldes, at bankens risiko for at tabe pengene, er større på forbrugslån, end ved lån med sikkerhed i bolig eller bil. Endvidere at der kan tages sikkerhed i en bil eller bolig, hvorimod et fjernsyn, kun repræsenterer en værdi i meget kort tid.
Rente på indlån
Har du penge, kan du tilbyde banken at indsætte dem i banken, mod at de betaler dig en pris (rente) for dine penge. Banken kan bruge pengene, til at låne videre til andre kunder, der har brug for lån. Derfor vil banken også give en lavere rente på indlån, i forhold til hvad man skal betale for udlån. Der skal jo være en forskel, for at der er overskud, samt en risikopræmie, der skal dække risikoen, for at banken ikke får alle pengene ind igen. Oftest fastsættes renten, ud fra hvor lang tid du vil binde pengene. Grunden til dette, er at banken ved hvor lang tid de kan arbejde med dine penge.
Det skal lige bemærkes at dine penge ikke er i risiko fordi banken låner dem ud til andre. Pengene vil stå på din konto hele tiden, og blive frigivet på det aftalte tidspunkt.
Andet alternativ til opsparing i banken, er køb af obligationer, men her tager man sig også en risiko, omend den er begrænset.


Garanti op til 750.000 kr
I kølvandet på finanskrisen, har regeringen vedtaget en bankpakke, hvilket betyder, at staten garanterer kontante indlån i en bank, med op til 750.000 kr. pr. person. Dvs. at har man penge på en fællesejet konto, er beløbet 1.500.000 kr. Derfor bør man, hvis man har indlån over 750.000/1.500.000 kr. i en bank, vurderer om banken kunne være i en risiko for at gå konkurs, og derved risiko for, at du mister en del af dine penge i banken. information kan du bl.a. finde på www.finanstilsynet.dk 

4 kommentarer:

 1. Hej !!!

  Jeg har læst en del ang ratepension, men har ikke fundet nogle steder, om man kan få hele beløbet udbetalt på engang, når man når den pensionsalder, hvor man kan starte sin udbetaline. Er det kun muligt, at få pengene i rater. Hvis man nu gerne vil købe et sommerhus og investere i, og udleje på sine gamle dage, ville det jo være rart, at kunne få alle pengene ud på engang, som en investering. Når man "kun" kan få lidt hvert år, så er der ikke så meget man kan investere i, hvis beløbet eksempelvis kun er 10.000 om året. Kan banken hjælpe med at investere i et evt sommerhus, enten i Danmark, eller i udlandet, hvis man ikke kan få midlerne frigivet helt.


  Venlig hilsen

  J.E.knudsen

  Venlig hilsen

  Jill

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for spørgsmålet, selvom indlægget ikke handler om ratepension, men om hvad rente er.
   I forhold til udbetaling af en ratepension, kan den ikke udbetales som en sum, men skal udbetales over mindst 10 år. Du kan derfor ikke få alle pengene på en gang.

   Hvorvidt banken vil hjælpe, kræver en individuel vurdering af jeres økonomi. Tag fat i jeres bank og forhør jer. De vil altid vare klar på en dialog.

   Slet
 2. Hej. Jeg har et spørgsmål. Vi er en familie som i vores bank har et boliglån på 278.000. Vi oprettede lånet i 2006 med en variabel rene på 7,5. Renten er bare steget og steget og jeg er netop blevet bekendt med at renten på nuværende tidspunkt er på 17,5%. Deres begrundelse er at min mand desværre har fået udlæg fra skat i hans egen del af huset, samt at vi flere gange har betalt termin til Total kredit, for sent (dog max 1 MDR). Vi har altid betalt på banklånet og altid til tiden, så mit spørgsmål lyder, må de virkelig dette ?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej.

   Såfremt det banklån i har, er tegnet med variabel rente, og der ellers i betingelserne ikke er nævnt noget om et loft over rentestigningerne, må de godt hæve renten.
   Det er meget normal at bankerne tager sig bedre betalt for lån, de mener at der er en større risiko på. Ikke at betale sine terminer og samtidig få foretaget udlæg i ejendommen fra SKAT er rigtig dårlige tegn, og I kan nok ikke finde mange andre banker, der vil låne jer pengene.
   Jeg vil anbefale jer at tage kontakt til banken, og aftale et møde for at få set på renten. I kunne evt. se på at hyre en uvildig økonomisk rådgiver, som måske vil kunne hjælpe jer.

   Tak for spørgsmålet.

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...