torsdag den 22. april 2010

Hvordan investerer man

Hvordan investerer man " er et spørgsmål som mange stiller sig selv. Man hører så meget om investering i ejendomme, virksomheder, obligationer mv. men hvordan foregår det i praksis, og havd er det bedste at investerer i, når man er ny i denne kategori?

Grundlæggende investerer man når man køber en andel af noget mod en forventning om at få et afkast, fx. når man køber en aktie. Når man køber en aktie, køber man en del af den pågældende virksomhed, og bliver derved "medejer" af virksomheden. Når man køber en aktie er det med forventning om at der kommer et afkast ud af det. Afkastet fås enten ved udbytte eller stigning i kursen. Der er dog en risiko ved at investerer, bl.a. hvis virksomheden få faldende indtjening eller går konkurs, så mister man sine penge.

Investering i obligationer er mere sikker, da obligationer er relativ stabile, hvilket betyder at man ved køb af obligationer ikke har den samme risiko for at virksomheden bagved går konkurs. Dog er afkastet her mindre end ved aktier, da sikkerheden er større.

For at kunne købe aktier og obligationer skal man have et depot. Man kan få et depot i sin bank, eller ved en af de online handelssider som fx Nordnet. Her kan man selv købe og sælge igennem. Er man ikke tryg ved handlen, eller har du svært ved at finde ud af det kan du få banken til at handle for dig, dog skal depotet være i banken før de er villige til at hjælpe dig.

Som førstegangs investering vil jeg helt klart anbefale dig at købe op i investeringsforeninger. En investeringsforening er en forening som investerer i en masse forskellige aktier og obligationer indenfor et bestemt område fx. klima, eller spredt udover mange områder for at minimerer din risiko. Jeg vil anbefale dig at få noget rådgivning i din bank, og få afdækket din risikoprofil. Din risikoprofil fortæller noget om hvor stor risiko du vil tage i forhold til det afkast du ønsker.

Jeg håber at dette kunne hjælpe dig lidt på ved omkring hvordan investerer man.

5 kommentarer:

  1. Hej Thomas. Super cool indlæg, som jeg synes er en god hjælp til førstegangsinvestorer.

    Jeg kan også godt anbefale at bruge online fora, som proinvestor eller euroinvestor. Der kan man få snakket med andre, se aktieanbefalinger og komme godt i gang hvis man er ny i faget. Det synes jeg selv er en rar måde at investere på, fordi man så er sikker på, at man ikke tager et hasarderet valg. Og så er det selvfølgelig en god ide at læse en masse blogposts om investeringer, som denne =)

    Med venlig hilsen,
    Max

    SvarSlet
  2. coooool indlæg

    men hvis jeg vil invistere 30000 kroner i f. eks. klima som du nævner, og efter 5 måneder stiger den 10 procent kan jeg så vælge at hæve min penge og plus de 10 procen?

    eller vælger man antal måneder f. eks. 5 og hvis den ikke stiger inden for de 5 måneder så har jeg tabt penge eller har jeg hely misforstået aktier.

    SvarSlet
  3. Hejsa

    Når man investerer via en investeringsforening, eller i enkeltaktier, er der som udgangspunkt ikke noget udløb på investeringen. Dvs at du kan sælge og køb når du vil. Så er din investering steget med 10 procent, kan du sælge den, og på den måde realisere din gevinst, i form af kursgevinst.

    Jeg håber det var forståeligt, ellers må du endelig sige til.

    SvarSlet
  4. Foerste gang paa blog'en - masser af nyttig information, saa tak for det.

    Har du nogle gode raad ift. de services som bankerne tilbyder, hvor de aktivt foelger op paa investeringsportefoeljen i forhold til ens risikoprofil, men saa til gengaeld tager 5% af positivt afkast? Eller ville du holde dig til primaert selv at fordele investeringen i investeringsforening(er) og obligationer? Det skal maaske tilfoejes at jeg hverken har tid eller viden til aktivt selv jaevnligt at foelge op paa min portefoelje, saa jeg overvejer kraftigt at benytte mig af hvad banken kan tilbyde.

    Ser frem til at hoere fra dig og paa forhaand tak.

    SvarSlet
  5. Hejsa.

    Tak for det, jeg er glad for at du kan bruge bloggen til noget.

    Mht. til investering, synes jeg nu 5 % lyder af meget. ofte ser man omkostninger på mellem 1,5 % og 3 %, men nok om det.

    Når du ikke selv har tid og/eller viden i forhold til investering, vil jeg klart anbefale dig at følge bankens anbefaling. Jeg vil dog gøre dig opmærksom på, at du bør få en rapport på investeringsforslaget, der beskriver risiko, fordeling mellem aktier og obligationer, investeringshorisont samt fordeling på brancher. Samtidig bør du modtage en beskrivelse af alle de investeringsforeninger du køber, så du kan sikre dig at banken lave en god spredning på din investering.

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...