tirsdag den 15. november 2016

Regler for ratepension

Ratepension er den pensionsordning, som langt de fleste danskere kender, efter at kapitalpensionen blev lagt i graven. Der er ingen tvivl om at opsparing til pension er blevet utrolig vigtig, og set i lyset af dette, vil jeg her give dig et overskueligt overblik over de regler, som kendetegner en ratepension.

Regler for ratepension
Der er mange der bliver forvirrede, når man snakker pension, da der er mange muligheder for at spare op til pensionstilværelsen, og endnu flere regler, forbehold og lovparagraffer der skal involveres. I dette indlæg vil jeg opridse regler for ratepension, for at skabe mere klarhed over netop denne type, ratepension, som mulighed for pensionsopsparing.



Overordnet om ratepension
En ratepension kommer til udbetaling, som månedlige rater over min 10 år og maks. 25 år. Indskud på ratepension kan give fradrag op til topskat, og derved kan indskud gøres med op til 52,5 % fradrag. Ratepensioner skal starte udbetaling, senest ved det 75/79 år, afhængig af din alder, da den afgør hvornår du kan gå på pension/efterløn. Man kan maks. indskyde 52.400 kr. på en ratepension pr. år (2016), også kaldet opfyldningsfradraget. 


Placering af ratepension
En ratepension kan placeres, som kontante midler på en højrentekonto, i investeringspuljer hvor banken investerer pengene for dig eller i et depot, hvor man selv køber aktier og obligationer for pengene. Har man et depot, må man maks. placerer 20 % af den samlede opsparing i en enkeltaktie eller obligation. Dog må man altid have en beholdning af et værdipapir, op til værdien af opfyldningsfradraget, som nævnt ovenfor.

Ved udbetaling, beskattes udbetaling som personlig indkomst, og man betaler derfor bund- eller topskat af udbetalingen. Man vil ofte forsøge at tilrettelægge udbetalingerne således, at man kun betaler bundskat af pengene, dvs. 37,5 %. I nedenstående eksempel kan du se hvad forskellen er på at spare op på en ratepension, mod at spare pengene op "normalt" altså på en bankkonto, når man betaler topskat.

Skattefordelen ved ratepension
Det forudsættes, at der indsættes et beløb, svarende til 10.000 kr. Renten er 2,5 % p.a. Da man på ratepension får fradrag i skatten, op til topskat, vil et indskud der koster dig 10.000 kr. svare til et indskud på 21.052 kr. da 21.052 kr. fratrukket 52,5 % er 10.000 kr. Derfor forrentes der 21.052 på ratepension, mens der kun forrentes 10.000 på kontant frie midler.

                                    Pension                                                   Frie Midler

Renteafkast:               2,5 % af 21.052 = 526,30 kr.                   2,5 % af 10.000 = 250 kr


Skat af rente:             15,, % af 526,30 = 80,52 kr.                     52,5 % af 250 kr. = 131,25


Bundskat ved 
udbetaling:                 37,5 % af (526,30 - 78,95) = 167,76      


Tilbage                      526,30 - 80,52 -167,76 = 278,02              250 - 93,75 = 118,75


Af dette regnestykke ses det, at et indskud svarende til 10.000 kr, på ratepension giver et afkast på 278,02 kr. efter skat, og et afkast af frie midler giver at afkast på 118,75 kr. altså en forskel på 159,27 kr. hvilket må siges at være et betydeligt bedre afkast. Dette selvfølgelig i et scenarie, hvor man indsætter penge på ratepension svarende til topskattegrænsen, og får dem udbetalt til bundskat.

Indskyder man til bundskat, og får udbetalt til bundskat, ser sammenligningen sådan ud:
Det forudsættes at der er en bundskat på 37,5 %.

                                    Pension                                                   Frie Midler

Renteafkast:               2,5 % af 16.000 = 400 kr.                     2,5 % af 10.000 = 250 kr


Skat af rente:             15,3 % af 400 = 61,20 kr.                      37,5 % af 250 kr. = 93,75


Bundskat ved 
udbetaling:                 37,5 % af (400 - 61,20) = 127,05      


Tilbage                      400 - 61,2 -127,02 =  211,78                  250 - 93,75 =156,24

Heraf ses det at formuen vil ende med at være 55,54 kr. højere, selv hvis det hele foregår ved bundskat. Indskud på ratepension, i forhold til formueoptimering, er derfor i mange tilfælde, en rigtig god ide.

73 kommentarer:

  1. hej min far er lige afgået ved døden, han har fået udbetalt sin ratepension i 4 mrd. nu siger industrien pension at resten beholder de, kan det nu passe?

    SvarSlet
  2. Hej Bo

    Først vil jeg lige kondolere.

    I forhold til din fars pension, kommer det helt an på hvordan den er tegnet. Da den er tegnet i en pensionskasse, kan den være tegnet som en forsikring, og er der ikke tegnet en anden dækning som dækker udbetaling ved død, er det ikke utænkeligt at det kan være sådan.

    Jeg vil anbefale dig at få fat i betingelserne for pensionsordningen, for at finde ud af hvilke betingelser der gælder, og hvilke dækninger der er tegnet.

    SvarSlet
  3. Hej. Er det en dårlig forretning at sætte penge ind på en privat ratepensionsordning, hvis min årsindkomst før AM-bidrag er 430.000 kr. (Jeg mener at have set at topskattegrænsen er hævet til ca 425.000, og så får jeg vel kun fradrag på bundskatten 38%).

    Med venlig hilsen
    Hene

    SvarSlet
  4. Hej Heine.

    Topskattegrænsen er 389.900 kr. Dette er dog efter arbejdsmarkedsbidrag(amb). Dvs. at din løn efter amb er 395.600. Du vil derfor med fordel kunne sætte 5.700 kr. ind på en ratepension, så du ikke betaler topskat af pengene. De resterende penge bør du indsætte på en kapitalpension (op til 46.000 kr. pr. år)

    Håber dette var svar nok, ellers er du velkommen til at skrive.

    SvarSlet
  5. Hej,
    Da jeg i en periode fik udbetalt dobbeltløn oprettede jeg en kapitalpension, som jeg fik ændret til en ratepension, for ikke at betale topskat. Nu vil jeg gerne ændre den til en kapitalpension, men min bank har sagt at dette ikke kan lade sig gøre, passer det?
    den rente jeg får er kun 1%, kan det betale sig at flytte pensionopsparingen til en anden bank, eller er renten bare så lav på en ratepension?
    Vh. Maria Atkinson

    SvarSlet
    Svar
    1. Man kan ikke ændre tilbage igen - ifølge reglerne på pensionområdet.

      Slet
  6. Hej
    Kan jeg fortsætte med at indbetale på en ratepensionskonto.
    Jeg er 64 år og har hævet én af mine kapitalpensioner.
    Med venlig hilsen
    Richard

    SvarSlet
  7. Hej Richard

    Ja, du kan god fortsætte indbetaling på ratepension, indtil du starter udbetaling af denne.
    Udbetaling af kapitalpensionen betyde dog at du ikke fremover vil kunne oprette eller indskyde på en skattekode 3 ordning (kapitalpension). Det betyder desværre også at du afskriver dig muligheden for at indsætte på ordningen for at optimere dit pensionstillægh ved folkepension.

    Vh

    Thomas

    SvarSlet
  8. Hej Anonym.

    En kapitalpension er en skattekode 3, en ratepension en skattekode 2, og livrente en skattekode 1. Man kan altid gå op i skattekoder, men ikke ned. Det betyder at man kan lave en kapitalpension til en ratepension, men desværre ikke omvendt. Så din bank har her ret.

    I forhold til dit afkast, så er der rigtig mange muligheder for at få et større afkast. Jeg kender ikke din alder eller størrelsen på pensionen, men skal de placeres kontant, kan man mange steder binde pengene i en periode, til en høj rente. Alternativt kan pengene placeres i puljer eller via depot.

    Har du brug for yderligere, er du meget velkommen til at kontakte mig.

    SvarSlet
  9. Hej,

    Hvad er forskellen på en arbejdsgiveradm. ratepension - i mit tilfælde gennem Danica og på en privattegnet ratepension (udenlandske aktier i depot gennem bank)

    Jeg betaler 15% i PAL-skat på sidstnævnte, men skal ikke betale en årlig skat på den gevinst der (forhåbenligt) er på ratepensionen gennem arbejdsgiver.

    Beskattes de ikke begge ens ved udbetaling?

    mvh Charlotte

    SvarSlet
  10. Skattemæssigt er der ingen forskel på ordningerne. Man betaler PAL skat af begge typer ordninger (15% af afkastet)

    Det er dog sådan at langt de fleste pensionsselskaber har trukket PAL skatten fra inden de tilskriver renten/afkastet til ordningen. Derfor fremgår det ikke direkte hvad du har betalt i skat. Det kan være grunden til at du ikke oplever at betale skat på den arbejdsgiveradministrerede ratepension.

    Jo, man bliver beskattet i den personlige indkomst af ratepensionsudbetalinger. Dvs. at man betaler bund- eller topskat af udbetalingen.

    Jeg håber dette var forståeligt.

    SvarSlet
  11. Hejsa, jeg arbejder som freelance journalist, dvs, jeg arbejder i snit 10 måneder om året og har ca. 2 måneder på dagpenge. Dvs. jeg nogle måneder tjener ca. 36.000+ og andre måneder har knap 16.000.- Her får man ikke pension, men skal selv indbetale til det. Jeg har altså en årsindkomst på ca. 400.000 - 430.000.
    Jeg fylder 30 om et øjeblik og skal i den forbindelse lave en pensionsordning. Men jeg er i fuldstændig tvivl om hvad der er smartest at gøre for sådan en som mig.
    Så skal jeg for det første vælge en kapital eller en ratepension?
    Hvor meget skal jeg spare op månedligt?
    HVem skal administrere mine penge - dvs. hvor får man det billigst - i banken eller en pensionskasse?

    Mange hilsner CAMILLA

    SvarSlet
  12. Hej Camilla

    Der er rigtig mange aspekter i at give dig god rådgivning omkring dette emne. Udover selve valget af pension, skal du også tænke forsikringer ind i det, som forsikring ved varig nedsat erhvervsevne, og evt. dødsdækninger.

    Ser vi udelukkende på pension, vil en kapitalpension være mest optimal for dig. Du ligger lige på grænsen til at skulle indskyde på en ratepension, men tjener akkurat lige for lidt :-)

    Er det kun indskud på pension, vil jeg anbefale dig en bank, da der her ofte er lave eller ingen omkostninger ved indskud og administration.

    Hvor meget man skal indskyde, kommer an på hvor meget man gerne vil have når man når pensionsalderen, og selvfølgelig hvor meget man kan undvære.

    Du har helt sikkert brug for en gennemgribende pensionsgennemgang. Derfor vil jeg anbefale dig at henvende dig i din bank. Alternativ vil jeg gerne hjælpe dig. Dette kræver dog et nærmere kendskab til din økonomi. Du er velkommen til at skrive på tjendk@gmail.com hvis du vil høre nærmere.

    Jeg håber du kan bruge dette til noget.

    SvarSlet
  13. Hej,

    Er det muligt at flytte sin ratepension(arbejdsgiverordning) fra en bank og over til en anden bank og oprette den som en privattegnet ratepension....

    VH

    SvarSlet
  14. Hejsa

    Tak for dit spørgsmål vedr. ratepension.

    1. Ja, der er muligt at flytte sin arbejdsgiver administrerede ratepension i banken, til en anden bank. Vær opmærksom på at nogle banker har specielle opsigelsesfrister samt evt. gebyr for flytningen.

    2. En arbejdsgiveradministreret ordning kan ikke ændres til en privat ordning. Du kan dog gøre det at du betaler igennem din nuværende arbejdsgiver, som så vil trække dit pensionsbidrag i din bruttoløn.

    VH

    Thomas

    SvarSlet
  15. Hej
    Står i en situation, hvor jeg grundet ledighed og ophør af dagpengeret, er kommet på kontanthjælp. Denne er jeg blevet bevilget i et halvt år, hvor efter jeg skal leve af mine pensioner, som er hhv. en kapitalpension og 2 ratepensioner, alle tre privattegnede. Troede egentlig at ratepensioner var beskyttede, hvilke regler gælder der for ophævelse af ratepensioner før udbetalingstidspunkt?

    SvarSlet
  16. Hej Lotte. Tak for dit spørgsmål. desværre er det sådan at pensioner, både rate- og kapitalpension betragtes som formue, efter 6 måneder på kontanthjælp.
    Udgiften for at hæve dem før tid er 60 % af det hævede beløb i afgift. Desuden beskattes du at rateudbetalingerne som personlig indkomst.
    Mit bedste råd er at finde et arbejde, lige meget hvad det er, da du her kan risikerer at miste ret mange penge.

    Vh

    Thomas

    SvarSlet
  17. Hej Thomas,

    tak for din indsats her, virkelig dejligt, at man kan hente hjælp fra en kyndig person som dig.

    Jeg har betalt 12000 kr for meget ind på ratepension i 2010, hvilket betyder, at jeg bliver beskattet af dem i 2010 ser jeg nu på min årsopgørelse.

    Hvad kan jeg gøre for ikke at blive beskattet af de 12000 kr i 2010, har hørt skat kan overføre beløbet til 2011 men har ikke kunne få fat i dem, for at forhøre mig herom.

    Lykkedes det mig på en måde, at få dem overført til 2011 vil det så sige, at jeg bliver beskattet af 12000 kr mindre i 2011? det formoder jeg, men kan de overføres til 2011 via skat, jeg undrer mig.

    Mange tak

    SvarSlet
  18. Hejsa.

    Her er hvordan reglerne er hvis man indskyder for meget på ratepension.

    Hvis de samlede indbetalinger til ratepensioner og/eller ophørende livrenter overstiger grænsen på de 100.000 kr., kan du ikke fradrage det beløb, der overstiger beløbsgrænsen i din skattepligtige indkomst.

    Du har følgende muligheder:

    * Du kan få udbetalt det overskydende beløb, og du kan nedsætte eller stoppe indbetalingerne til ratepension og ophørende livrente. Det forudsætter dog, at aftalen giver mulighed for det.

    * Du kan bevare fradragsretten for den del, der overstiger 100.000 kr. ved for eksempel at overføre det overskydende beløb til en anden type pensionsordning fx en livsvarig livrente eller en kapitalpension.

    * Du kan fortsætte indbetalingerne uden fradrag for den overskydende del. Det beløb, som du ikke kan fradrage, vil ikke blive beskattet, når ordningen kommer til udbetaling. Det forudsætter dog, at du til den tid kan dokumentere, at du ikke har haft fradragsret for beløbet.

    Derfor skal du altså trække pengene ud af ordningen igen, og så indskyde dem på ordningen her i 2011. Men jeg vil råde dig til at få fat i skat, for at få de præcise detaljer.

    Håber dette kunne hjælpe dig.

    SvarSlet
  19. Hej Thomas,
    jeg skal have min ratepension fra banken udbetalt - og har nu fået et skema hvor jeg skal vælge mellem serie og annuitet (!).
    Den månedlige udbetaling ved serie er noget lavere ved annuitet...
    Hvad er forskellen egentlig på de to former? Og kan jeg fortryde mit valg senere?
    På forhånd tak.

    SvarSlet
  20. Hej Thomas

    Jeg har en ratepension i mit pengeinstitut. hvert år indbetaler jeg 46.000 kr på den. Fra i år vil min årsløn ca. være 410.000 kr. Vil det stadig være en foredel for mig at indskyde de 46.000 kr. ind på ratepensionen, og vil det være klogt at kontakte skat og få reguleret min indkomst fra 450.000 til 410.000 kr. eller betyder det ikke så meget?

    Hvis jeg på et tidspunkt ikke ønsker at indbetale på min ratepension, skal jeg så kontakte skat, så de kan fjerne mit ekstra personfradrag? for ellers vil jeg jo få en kæmpe restskat når året er omme.

    Til sidst...

    Jeg går og spekulere på, hvordan jeg evt. kan forvalte mine penge på en bedre måde end min bank kan. Jeg er ikke typen der har forstand på handel med aktier osv... så derfor har min rådgiver sagt, at mine penge bliver mindre værd hele tiden nu hvor pengene bare står og står. Selve renterne på mine forskellige opsparingskontier er ikke værd at skrive om.

    Jeg ved godt, at for at få penge til at yngle må de ud og arbejde på den ene eller anden måde, men når man nu som jeg er en meget forsigtig person, hvad kan dit råd så være?

    På forhånd tak :-)

    SvarSlet
  21. Hejsa

    I forhold til dit indskud på ratepension, så vil det ikke længere være fordelagtigt at indskyde på ratepension, da du ikke længere betaler topskat. Derfor skal du indskyde på kapitalpension i stedet for, da det er mere fordelagtigt og fleksibelt. En kapitalpension kan nemlig konverteres til en ratepension, men en ratepension kan ikke konverteres til en kapitalpension.

    Du bør ændre dine skatteoplysninger, da din trækprocent er for høj, da du betaler fiktiv topskat af et beløb på ca. 30.000 kr. Der er ingen grund til at sætte penge ind hos skat :-)

    Når jeg ser på forvaltning af penge, går jeg altid ud fra at pengene skal investeres for at få det bedste afkast. Det gælder om at finde din risikoprofil og horisont. Jeg kan hurtig regne ud at du er til lav risiko, men jeg kender ikke din horisont. Du bør placere pengene i 5-6 brede investeringsforeninger, med en fordeling af ca 10 % aktier, og 90 % obligationer. Din bank bør kunne give dig et investeringsforslag, med gennemgang af risikoprofil, investeringshorisont, forventning til afkast og overblik over mulighederne for investering. Ellers bør du finde en mere seriøs bank - det er ofte de store banker som Nordea og Danske Bank der er bedst til investering..

    SvarSlet
  22. Hej Thomas

    Tak for dit svar. Jeg skrev indlæget den 25 marts. Du skriver du ikke kender min horisont. Jeg går ud fra, at det er årene til jeg skal gå på pension. Jeg er snart 37 år :-)

    Jeg har været til møde i banken. Jeg har danske bank og jeg havde et møde med min rådgiver og bankens samarbejdspartner Danica pension. De råder mig til at overføre 241.000 kr. til Danica pension. Det vil koste mig ca. 6.000 kr. som Danica skal have + hvad der svare til 59 kr. pr. måned til div. omkostninger. Jeg er granteret minimum 1,5% i rente om året. Det lyder vel ok når jeg nu kun for 0,50% på min ratepension i danske bank fordi beløbet bare står på en konto og ikke er invisteret i noget depot. Kan du ud fra disse oplysninger fortælle mig, om jeg skal sige ja til at overføre min ratepension til Danica pension?

    Hvor ville jeg dog ønske, at man kunne booke et privat møde med dig Thomas :-)for jeg synes det godt kan være lidt svært at skulle formulere alle spørgsmålene på skrift, da jeg har mange flere i posen :-)

    På forhånd tak!

    SvarSlet
  23. Hejsa.

    Jeg har selvfølgelig svært ved at gennemskue om det er en god ide. Den sikre forrentning er selvfølgelig tillokkende, men der er måske andre muligheder for at få et godt afkast.

    Ved du hvad grunden ellers er til at du skal flytte pengene til Danica. Er det for at få nogle forsikringer, eller evt. oprette en livrente?

    Du er velkommen til at skrive på min mail tjendk@gmail.com, så kan vi lige se om der er mulighed for at mødes.

    SvarSlet
  24. Hejsa,

    jeg har en arbejdsgiverratepension, men er for nogle år tilbage fratrådt stillingen - hvorefter jeg fik en ny pensionsordning gennem min nuværende arbejdsgiver. Danske Bank siger at jeg ikke kan ophæve den "gamle" ratepension - heller ikke mod 60 % beskatning. Er det rigtigt? Der bliver ikke længere indbetalt på ordningen.

    Vh
    Jan

    SvarSlet
  25. Hej Jan

    For det første kan jeg ikke forstå hvorfor du vil hæve din gamle opsparing. Du kan jo få den flyttet til din nuværende pensionsordning.

    Som udgangspunkt kan du altid hæve din pensionsordning til 60 % i skat. Dog er der nogle ældre pensioner som der kan være en form for klausul på. Jeg vil bede Danske Bank om en nærmere forklaring. Evt. få vist hvor i betingelserne der står at den ikke kan ophæves.

    Vh

    Thomas

    SvarSlet
  26. Hej Thomas

    Hvad er forskellen mellem en ratepension i en bank og en ophørende livrente i et forsikringsselskab?


    Vh

    Kim

    SvarSlet
  27. Hej Kim.

    I en bank står pengene på en konto eller et depot. Såfremt pengene står på konto er de sikret, og de penge du ikke får ud, ved evt dødsfald, tilfalder dine arvinge.

    En ophørende livrente i et forsikringsselskab, er i bund og grund en forsikring, og ikke en opsparing. Det betyder at du ikke er garanteret at pengene kommer til udbetaling ved dødsfald. dette skal tegnes som ekstra dækning. endvidere har du ikke mulighed for at placerer pengene på en livrente i depot, hvor du er medbestemmende i forhold til placeringen.

    Dette var den meget overordnede forskel, håber du kan bruge det.

    SvarSlet
  28. Hej Thomas,

    Jeg har en ratepensionsopsparing, som jeg selv investerer. Når den forfalder til udbetaling, hvordan vil det foregå? Skal jeg sælge alle aktier/obl. på een gang for at få dem over på ratepensionskontoen og derfra udbetalt løbende ?

    Venlig hilsen
    Pernille

    SvarSlet
  29. Hejsa.

    Ja, depotet skal som udgangspunkt sælges, sådan at man kan fastlægge udbetalingen, over min. 10 år.

    SvarSlet
  30. Hej Thomas

    Jeg har da lige et spørgsmål, som jeg håber du vil hjælpe mig med.

    Jegkommer til at tjene mellem 530-550.000, dvs at jeg skal betale topskat. Jeg har beslutet mig for at oprette en ratepension. Hvor meget/lidt skal jeg indsætte for at undgår meget topskat.
    Har du evt en beregningsmåde. Min indkomst svinger en del og det kunne være rart at kunne sætte nogle fiktive tal ind og se hvor meget man sparre i topskat

    Vh Martin

    SvarSlet
  31. Hej

    Findes der en oversigt over hvad man sparre i skat ved at indbetale på en ratepension.

    Hvis man f.eks tjener mellem 500-550.000 kr i år. Kan man så se hvad men skal betale i skat og hvad man kan sparre i skat ved forskellige årsindtjeninger?

    SvarSlet
  32. Hej

    Kan/må banken gå ind og hæve på ens ratepension for at dække en kassekredit?

    SvarSlet
  33. Hejsa

    Mht. til en oversigt, så tror jeg ikke den findes, men man får fradrag i enten bundskat eller topskat, alt afhængig af indkomst og indbetaling på ratepension.

    I forhold til hævning på ratepension, må banken ikke hæve penge på en ratepension, for at inddække en kassekredit.

    SvarSlet
  34. Hej Thomas.
    Kan jeg selv bestemme hvornår jeg vil gå på pension og hermed aktivere min ratepension ??
    Kan se at der er penge nok når jeg fylder 60 år.

    SvarSlet
  35. Hej Thomas.
    Står det mig frit for at gå på pension og aktivere min ratepension når jeg vil.
    Forventer at gå når jeg er 60 år,da der så er penge nok.

    SvarSlet
  36. Hejsa

    Nej, det er ikke sikkert at du kan få din ratepension som 60 årig. Det kommer an på hvornår den er oprettet, da der er forskellige regler for, hvornår en ratepension kan udtages til indkomstskat. Det vil fremgå af betingelserne for din ratepension. Ellers kontakt din bank eller pensionskasse, der kan fortælle dig hvornår din pension kan starte udbetaling.

    SvarSlet
  37. Hej,
    igennem mange år har jeg indbetalt 10% af min løn på en kapital pension. Hvis de 10% var større end det maximale jeg måtte indbetale på kapitalpensionen, blev det overskydende beløb indsat på en ratepension. Da jeg stoppede med at arbejde blev kapitalpensionen overført til min ratepension med udbetaling over 10år.
    Der er altså ikke noget tilskud/pension fra min arbejdsgiver blot 10% af min egen løn.
    Spørgsmål: Er dette at betragte som en privat ratepension (Jeg bor i udlandet og skattemæssigt tales her om private ratepensioner)?

    SvarSlet
  38. Hejsa.

    Det kommer an på om pengene er blevet overført fra din arbejdsgiver, direkte ind på din pensionsordning, eller om du selv har overført de 10 % efter udbetaling af din løn?

    SvarSlet
  39. Hej og tak
    Pengene er overført fra arbejdsgiveren.Så du vil jo nok sige at det ikke er privat. (Hvilket ikke lyder rart for mig).
    Hvad er egentlig forskellen ? idet det indbetalte beløb jo i begge tilfælde bruges til nedslag i den skattepligtige indkomst i indbetalingsåret og beskatningen i begge tilfælde falder på udbetalingstidspunktet.

    SvarSlet
  40. Forskellen er at du via arbejdsgiver kan indskyde op til maks beløb 50.000 + arbejdsmarkedsbidrag på 8 %, og derved få fradrag for indskud svarende til 54.000 i stedet for 50.000. Du har endvidere ikke betalt skat af det indskudte beløb, da det trækkes fra i bruttolønnen. På en privat ordning har du betalt arbejdsmarkedsbidrag og skat af pengene, du så får fradrag for at indsætte på pension.

    SvarSlet
  41. Hej igen
    Ordningen er vel lavet for h.h.v. personer med en arbejdsgiver og personer som ingen arbejdsgiver har. Jeg er med på forskellen på de kr.4.000.
    For mig at se er det vel det samme resultat, nemlig at det indbetalte beløb fratrækkes i den skattepligtige indkomst. Det er kun et spørgsmål om hvornår det bliver gjort.
    Begge metoder betyder vel at der på udbetalingstidspunktet ikke er betalt skat af det indskudte beløb og at beskatningen så sker på udbetalingstidspunktet.

    SvarSlet
  42. Begge metoder betyder ikke at der på udbetalingstidspunktet ikke er betalt skat af pengene. Pengene indskudt fra bruttolønnen gennem arbejdsgiver har ikke været beskattede. Men penge du indskyder privat, har været beskattede op til topskatten, før du igen kan få fradrag for at indsætte dem på rate pension.
    Jeg kan godt se din logik. Men jeg kan ikke diskuterer reglerne, blot formidle dem.
    Er du i tvivl, bør du kontakte myndighederne i det land du bor i, for at finde ud af om de betragter det som privat eller arbejdsgiver adm. pension

    SvarSlet
  43. Jeg er desværre kommet i en situation hvor jeg pga. svær sygdom i familien, har brug for penge, som banken ikke vil hjælpe mig med. Jeg har en kapitalpension som betales på via mit arbejde og trækkes fra min løn hver måned. Kan jeg få noget af den udbetalt nu - altså før jeg går på pension?

    SvarSlet
  44. Hejsa

    I forhold til om du kan få pengene ud, er det afgørende om det er en ordning du har oprettet via arbejdsgiver, og derfor kan stoppes, eller om det er en arbejdsmarkedspension. Altså en overenskomst bestemt pensionsopsparing. Er det sidstnævnte, vil du have svært ved at få pengene udbetalt.

    SvarSlet
  45. Hej Thomas,
    som så mange i denne tid er min familie og jeg kommet i en økonomisk klemme. Banken samarbejder slet ikke længere med os og vil bare være sikre på at de kan få deres penge (fra en virksomhedsopstart der ikke lykkedes). Vi skylder en del penge væk til bl.a. termin mv. og har nogle pensionspenge stående i banken, som jeg mener, at det kan betale sig at få udbetalt nu for at holde kreditorerne fra døren - min mand mener at det er en dum løsning, da vi skal betale 60 % i skat - men: hvis vi venter skal der vel også betales skat af udbetalingerne, blot mindre??
    og kan banken, når pensionsdepoterne er ophævet tage pengene til dækning af deres tab, hvis vi ved ophævelsesbegæringen angiver at beløbet skal overføres til betaling af specifikke regninger??

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej.

      I forhold til at få pengene udbetalt, er det rigtigt at der skal svares skat af dem ved udbetaling, men kun (ved ratepension) bundskat eller topskat som er mindre end 60 %. Det kan dog godt være en fordel at få pengene trukket ud, i forhold til at miste hus, eller betale meget dyre renter på lån.

      I forhold til udbetaling, ville jeg forsøge at lave en aftale med banken. Hvis pengene går ind på en konto med overtræk, og inddækker overtrækket, er banken ikke forpligtiget til at udleverer beløbet til jer, da I aldrig har fået lov at låne pengene.

      Er pensionen i banken eller via andet pensionskasse?

      Slet
  46. Hej Thomas, tak for svar. Vores pensionsopsparinger, som vi taler om at opløse står i den bank, som vi ikke er gode venner med. Imidlertid har vi en konto (nu vores Nem konto) i et andet pengeinstitut. Spørgsmålet er måske om man kan bede om at få ophævet konti og overført pengene til Nem kontoen og derfra betale terminer m.v. - alternativt bede det andet pengeinstitut om at overtage pensionskonti for at opløse kontiene straks efter overførsel??

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvis I ikke ønsker at jeres nuværende bank, skal have adgang til pengene, skal du bruge metoden, hvor du beder banken hvor nemkontoen er, om at overfører jeres pensions konti til dem, og derfra få pengene udbetalt.

      Slet
  47. Hej
    Jeg har nogle penge på en ratepension, som jeg primært køber aktier for. Må jeg købe en udlejningsejendom for pengene?

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, du kan desværre ikke købe ejendom for dine pensions midler. Du kan evt. forsøge at finde en investerings forening eller fond du kan købe op i, som investerer i udlejningsejendomme.

      Slet
  48. Hej,

    Jeg vil høre om man kan førtids ophæve en trepartspension hvis tidligere arbejdsgiver acceptere dette? altså om pensionskassen så kan nægte det?

    SvarSlet
    Svar
    1. En arbejdsmarkedspension kan ikke førtidsophæves, med mindre man bliver alvorligt syg, kommer på offentlig forsørgelse dvs. førtidspension eller folkepension.

      Slet
  49. Hi Thomas,

    jeg har en arbejdsgiver betalt Kapitalpension hvor der løbende bliver inbetalt. Kan jeg overfør alt værdipapir fra denne pension til en selv forvalte privat Kapitalpension for at spare forvaltnings omkostning. Og så let den arbejdsgiver betalt Kapitalpension kør vidrer ?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det korte svar er nej.
      Midler fra privat pension og arbejdsgiveradministreret pension kan ikke blandes.

      Slet
  50. Pga forskellige jobsituationer har jeg i min bank 5 pensionspuljer. Puljeinvestering, privat kapitalpension, privat ratepension, arbejdsgiver/privat kapitalpension og arbejdsgiver/privat ratepension.
    Derudover har jeg på 10 år 150000 stående i industriens pension i en hvilende ordning. Er der ved overgang til alderspension i 2013 en mulighed for at få lidt samling på det hele.

    SvarSlet
  51. Hejsa.

    Du kan lave din private kapitalpension om til en rate, og sammenlægge den med den private ratepension. Endvidere kan den arbejdgiveradmisnistrede kapitalpension lægges om til en arbejdsgiveradministeret ratepension, og sammenlægges med den du har. Dette betyder dog også at du er tvunget til at få dine udbetalinger over min 10 år, og derved ikke modtager en sum ved pensionering.
    De 150.000 i industriens pension kan nok ikke flyttes, da det er arbejdsmarkedspension (pension aftalt i en overenskomst) Men din bank kan lave en forespørgsel på dette.

    SvarSlet
  52. Hej
    Jeg har modtaget SU det første halve år af 2012. Dermed må jeg tjene omkring 261.000 kr. ved siden af SU i 2012. Dette beløb kommer jeg til at overskride væsentlig. Har oprettet en kapitalpension og ratepension for at undgå at betale SU tilbage. Disse to pensionsordninger er dog ikke nok og jeg søger andre muligheder for ikke at skulle betale. Har I nogle gode råd til hvad jeg ellers kan gøre?

    SvarSlet
  53. Jer er 73 år og har ca. 8 millioner på en ratepension. Kan jeg styre udbetalingen af pensionen så jeg starter med mindre beløb og lader dem stige indtil de slutter når jeg bliver 85. Jeg har nok behov for et butler senere, nu klarer jeg det fint.

    SvarSlet
  54. Jeg er 73 år og har udover kapitalpensioner 8 millioner på ratepensioner. Kan jeg få dem udbetalt stigende, jeg klarer mig fint nu men senere kunne jeg have behov for en butler og så er det fint med større pension, indtil det stopper når jeg er 85.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Soren

      Du kan ikke selv bestemme hvor meget der skal udbetales hevrt enkelt år, men kun hvor længe dine ratepensioner skal udbetales over. derfor er den eneste måde hvorpå du kan få en højere udbetaling, at starte udbetaling fra nogle ordninger nu, og frem til du er 75, hvor de sidste ordninger skal påbegynde udbetaling. Dette kan også give dig en fordel i forhold til beskatning af udbetalingerne fra ratepension.

      Slet
  55. Hej. Vedr. deloverførsel af privat ratepension til anden pengeinstitut / Brooker.
    Jeg har i 2011 lavet en deloverførsel af min ratepension som kun bestod af værdipapirer som blev overført fra DJS til en nyoprettet depot hos Nordnet. I fobindelse med beregning af PAL Skat, undrede jeg mig over at Nordnet værdiansatte mine aktier mod en kurs på selve modtagelsesdato og ikke den reelle købskurs på mine aktiebeholdning. Udover ovennævnte havde jeg en negativ PAL Skat hos DJS som mente at de ikke behøvede at overdrage den til modregning af den positive PAL Skat som Nordnet beregende det 1. år hvor de skulle værdiansatte mine aktier. Kan det virkelig være rigtig at reglerne er så urimmeligt, når man laver en deloverførsel af ens private ratepension til en anden pengeinstitut m.v.?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hejsa.
      Tak for dit meget relevante spørgsmål. Jf. Pensionsbeskatningsloven (PBL) er reglen som følger:

      En overførsel af pensionsordningen efter PBL § 41 anses ikke som ophør af ordningen, hvis overførslen sker mellem to pengeinstitutter, to pensionsinstitutter, mellem et penge- og pensionsinstitut eller indenfor samme penge- eller pensionsinstitut. Se PAL § 25, stk. 2.

      Det betyder, at opspareren har mulighed for at fremføre den negative skat til modregning i den nye ordning eller den bestående ordning, hvortil ordningen er overført.

      Det betyder at du selv bør kunne vælge hvor du vil fremføre din negative PAL skat, vedr. den del af ordningen som du har flyttet. Jeg vil derfor anbefale dig at henvise til PBL og evt. klage til pengeinstitutankenævnet, såfremt de vælger ikke at følge din anmodning.

      Slet
  56. Hej Thomas.

    Kan man flytte sin ratepension, uden konsekvenser i forhold til SKATs beregningen af ens indkomst/kapitalindkomst på årsopgørelsen?

    Jeg mener, hvis man har en pensionsopsparing på kr. 50.000 hos Nordea, som man flytter til PensionDanmark, da realiserer man jo pengene, hvilket SKAT plejer at medregne i årsopgørelsen af kapitalindkomst. Således vil der på årsopgørelsen blive medregnet et beløb, som man ikke ser skyggen af, eftersom hele beløbet overføres til det nye selskab!?

    Mvh
    Kathrine Hvass

    SvarSlet
  57. hej kan jeg oprette en pension i banken, jeg er førtidspensonist

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, selvom du er førtidspensionist, kan du godt oprette en pension i banken. Det kræver dog at du indskyder et fast månedligt beløb på pensionsordningen.

      Slet
  58. Jeg har en arbejdsmarkedspension hvor jeg får indbetalt 2778 kr. om måneden.
    Jeg vil så gerne også have en Ratepention da jeg betaler topskat, kan jeg indbetale de ca. 50.000 kr. om året og få fradrag for hele beløbet, nu når jeg jo også får indbetalt penge på arbejdsmarkedspensionen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Din indbetaling på din arbejdsmarkedspension er 33.336 kr. pr. år. Beløbet vil blive fordelt på forsikringer, ratepension og livrente. Hvis hele beløbet indsættes som rateopsparing, kan du kun indsætte 17.564 kr. på en anden ratepension, da det maksimale beløb der kan indsættes i alt, er 50.900 kr. både på privat- og arbejdsmarkedspension.
      Ønsker du at indsætte mere på ratepension, skal du have flyttet en del af din opsparing på arbejdsmarkedspensionen fra ratepension til livrente.

      Slet
  59. Hej Thomas
    Jeg er folkepensionist og har 2 ratepensioner i 2 selskaber. Jeg overvejer at igangsætte udbetalingen i den ene aftale da værdien i minimal. Mit spørgsmål - kan jeg fortsat indbetale i den resterende ordning og opnå fuldt fradrag og derved optimere mit pensionstillæg?
    aftale

    SvarSlet
  60. Hej Thomas
    Tak dine gode råd her på bloggen!
    Måske du også kan hjælpe mig med et lille spørgsmål, som drejer sig om PAL skat på tværs af 2 pengeinstitutter.
    Jeg har pensionsopsparinger i dels Jyske Bank og dels i Nordnet bank.
    I 2015 har jeg haft et pænt overskud på mine værdipapirer i den ene bank, og et underskud på mine værdipapirer i den anden bank.

    Når den ene bank opgør min PAL skat vil den positive skat automatisk blive trukket og indbetalt til Skat.

    Når den anden bank, hvor jeg har haft negativ PAL skat, vil denne jo blot blive sat i "venteposition" indtil jeg har haft er år med positiv afkast.

    Vil det være muligt for mig at få udlignet positiv og negativ PAL skat på tværs af de to pengeinstitutter. Og er det Skat, jeg skal henvende mig til i forbindelse med min selvangivelse eller allerede i indeværende år inden banken udregner min PAL skat?

    på forhånd tak for et råd.
    /Heine

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Heine

      Tak for din pæne ord om min blog, og tak for dit spørgsmål. Emnet er lidt skudt ofrbi emnet, som jo egentlig er "reglser for ratepension" men jeg skal prøve at svare dig alligevel.

      Som systemet omkring PAL skat er opbygget, er det det den enkelte virksomhed der indberetter og indbetaler PAL skat for de pensionsordninger du har hos dem. Man er ikke forpligtet til at eftersøge eventuelle tab som kan modregnes hos andre institutter ved den årlige opgørelse. Dog kan en negativ PAL skat flyttes til en enden bank/forsikringsselskab, hvis ordningen flyttes.

      Jeg håber dette besvarer dit spørgsmål. Se evt. mit indlæg om PAL skat her:
      http://gratis-hjaelp.blogspot.dk/2011/03/hvad-er-pal-skat-pal-skat-er-en.html

      Slet
  61. Hej Thomas!

    Kan jeg få udbetalt en ratepension, som er angivet til udbetaling ved 60 år, mens jeg stadig arbejder. Jeg er ansat i mit eget firma.

    MVH
    Morten

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Morten

      Hvis du er berettiget til at få udbetalt din ratepension fra du er 60 år, kan du godt få udbetaling fra ordningen. Du skal dog huske at udbetalingen bliver anset som personlig indkomst, og derfor bliver tillagt din øvrige indkomst. ER den samlet under topskattegrænsen er det ikke noget problem.

      Den anden ting du skal vurderer, er at du "tømmer" dine pensionsmidler, og derved ikke har så mange penge til når du går på pension.

      Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...