søndag den 7. april 2013

Lagerbeskatning aktier

Copyright (c) 123RF Stock Photos
Lagerbeskatning af aktier, er en beskatningsform, som giver anledning til mange spørgsmål og kommentarer, da lang de færreste ved, hvad lagerskat er. Jeg har derfor lavet dette indlæg, for at give dig et indblik i, hvordan lagerskat beregnes og hvad det er for en størrelse.


Hvad er lagerbeskatning.
Lagerbeskatning, er en beskatningsform, hvor man hvert år beskattes af kursgevinster, eller får fradrag af kurstab, uanset om man har realiseret sine værdipapirer, dvs. at man i løbet af året, har solgt en andel af værdipapirbeholdningen. Lagerbeskatning ses oftest på investeringsforeninger, både på aktier og obligationer.

For at gøre det lidt overskueligt, har jeg her lavet en lille oversigt, så du kan se hvordan lagerbeskatningen fungerer:

En investeringsforening er købt til kurs 100. I løbet af år 1 stiger kursen til 110. Der skal altså betales skat af 10 kr. pr. investeringsbevis. I år 2, falder kursen til 106, og du får derfor et fradrag i skatten på 4 kr. pr. investeringsdel, som der kan bruges til at modregne i andet afkast. I år 3 stiger kursen til 115, og du vælger at sælge investeringsforeningen. Det betyder at du skal betale skat af  (115-106) 9 kr. pr. investeringsdel. (der er i denne beskrivelse, ikke taget højde for udbytte, som også skal beskattes)

Fordele og ulemper ved lagerbeskatning
Ulempen ved lagerskat, er at du skal betale skat af et afkast, du endnu ikke har realiseret. Dvs. at du betale skatten på forhold, uden at have pengene i hånden. Det kan betyde en stor skattebetaling med andre midler, hvis man har mange penge investeret i lagerbeskattede investeringsforeninger.
Fordelen er til gengæld, at man i løbet af årene har betalt skatten, og derfor ikke skal svare en kæmpe afkastskat af værdipapirer, man fx har haft i en længere periode på 7-10 år.

4 kommentarer:

  1. Lagerbeskatning giver, en slags, mening hvis man bor og arbejder i Danmark hele sit liv. Hvad nu hvis man er udenlandsk statsborger som i en periode er skattepligtig i Danmark, men vil realisere sine aktiver i et andet land - skal man da stadig betale lagerskat i Danmark mens man er der? Det kommer jo ikke en til gode senere...?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvis du vil undgå lagerskat, må du lade være med at købe investeringsbeviser der er lagerbeskattede. Skattevæsenet er ligeglad med om du mister din skattefordel, så du er selv ansvarlig for at placerer dine penge, sådan at du undgår lagerskat.

      Det er dog sådan med lagerskat på frie midler, at du ikke vil miste noget, eller vinde noget, da du hvert år har fået fradrag for tab, eller betalt skat for gevinst, og hvis du realiserer i løbet af året, vil den samme beregning af de lagerbeskattede værdipapirer blive foretaget pr. salgsdatoen.

      Slet
    2. Hej Thomas, tak for dit svar. Selvfoelgelig, du har ret I at paa den lange bane goer det ingen forskel. Det jeg undrer mig over er hvordan det paavirker folk som er i landet i en begraenset periode og dermed, selvom de ikke realiserer deres vaerdipapirer, kan faa en stor skattegevinst eller udgift paa investeringer for den periode de er her... Det goer det jo kun mere kompliceret et vaere expat i Danmark - eller fraflyttet dansker som ligeledes maerker effekten af papirets begraensede "ophold" i DK.
      Ved du om lagerbeskatning en unik dansk model eller findes den ogsaa ude i Verden?

      Slet
    3. Ja, det er en kompliceret model for tilflyttere og fraflyttere. Jeg ved ikke om den findes andre steder i verden, men det kunne man godt forestille sig.

      Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...