tirsdag den 20. november 2012

Hvad er alderspension


Hvad er alderspension
Med den nye skattereform forsvinder kapitalpension som opsparingsprodukt, og bliver erstattet af en ny alderspension. Dette har konsekvenser for rigtig mange danskere, og derfor stiller mange sig selv det spørgsmål Hvad er alderspension, og hvilken betydning har de nye regler for mig. Det vil jeg her give dig et kort overblik over.
Alderspension fra 01.01.2013
Den nye alderspension træder i kraft fra 01.01.2013, og afløser herved kapitalpension, som der ikke kan indskydes penge på fremadrettet. Alderspensionen er et opsparingsprodukt som bliver udbetalt som en sum ved pensionering, dvs. at hele opsparingen kan udbetales på en gang. Der kan indskydes 27.600 kr. på en alderspension (2013 tal) Du får ikke fradrag for dine indbetalinger, men skal heller ikke betale skat når pengene skal udbetales. Afkastet på kontoen beskattes med PAL skat, som er 15,3 % (2013) hvilket er noget lempeligere end opsparing af frie midler, som beskattes som personlig indkomst, helt op i topskatten.

Skatterabat i 2013
I hele 2013 får du en skatterabet på at få udbetalt din kapitalpension, og lave den om til en alderspension. Er du pensionist kan du også få ordningen udbetalt som frie midler, med en skatterabat på 2,7 %, da du kun skal betale 37,3 % i skat af udbetalingen, mod de normale 40 %.

Andre muligheder for kapitalpension
Du kan vælge at lade din kapitalpension stå. Det kan være en fordel hvis du har mange værdipapirer stående, som der er store omkostninger ved at få solgt, eller hvis du har nogle obligationsafdelinger som er skattefrie ved salg, som du ikke ønsker at komme af med nu. Ulempen er selvfølgelig at du ved udbetaling af kapitalpensionen efter år 2013, skal svare 40 % i afgift, og derved går glip af skatte rabatten.
Du kan også vælge at konverterer din ordning til en ratepension eller livrente, og på den måde ændre din opsparing.

Tag stilling til din pension - Husk forskudsopgørelsen
Under alle omstændigheder, skal du tage stilling til din/dine kapitalpensioner i løbet af 2013. Du skal være opmærksom på at der ikke kan indbetales på kapitalpension fra d. 31.12.2012 og du derfor skal ændre din forskudsopgørelse, hvis du indskyder frie midler, for ikke at få et skattesmæk i 2014.

Billed: www.sxc.hu  fotograf: algiamil

7 kommentarer:

 1. Hele opsparingen kan udbetales. Fint med det men kan man også få mindre bidder udbetalt af alderspensionen.
  Jeg er pensionist men har en hulens masse på en kapitalpension, mest investeret i papirer

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan godt få deludbetalinger fra en aldersopsparing, ligesom du kunne ved kapitalpensionen.

   Slet
 2. Hvis man har en kapitalpension og forventer et afkast på 5% efter PAL i 2013 skal man så konvertere nu eller ultimo 2013 ?

  SvarSlet
 3. Modregnes udbetaling og eller afkast i folkepensionens tillægsydelse?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hejsa

   Afkast, i form af renter, udbytter og kursgevinster, vil blive modregnet i folkepensionens tillægget. Andre ydelser som fx. ældrecheck bliver ikke påvirket direkte. Men hvis pengene spares op, vil de blive en del af din/jeres samlede formue, og kan derfor indgå som formue, og påvirker derfor andre ydelser.

   Slet
 4. Hej, jeg har lige et lille spørgsmål.

  Hvis jeg dør får jeg bliver pensioneret, kan mine efterladte så få udbetalt min Alderspension.

  Hilsen KW

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej KW

   Hvis du dør før udbetalingstidspunktet for aldersopsparingen, vil ordningen blive udbetalt, udenom boet, til de begunstigede på pensionsordningen, som oftest er nærmeste pårørende.

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...