lørdag den 2. april 2011

Hvad er ÅOP - ÅOP forklaring


Hvad er ÅOP
ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent, og er en betegnelse for hvor dyrt, eller billigt, et lån er, når omkostninger regnes om til en rente.

Forklaring ÅOP
ÅOP bruget til at kunne sammenligne lån med hinanden, sådan at forbrugeren kan se hvilket lån der er dyrest/billigst. Dette gøres ved at omkostninger, dvs oprettelsesgebyr, stiftelsesprovision, bevillingsprovision, kontogebyr, betalingsgebyr mv. omregnes til en rente, og tillægges renten på lånet. De to sammenlagt giver ÅOP

ÅOP før skat er imidlertid ikke den reelle pris der betales, idet beregningen f.eks. ikke tager højde for skattefradrag. ÅOP efter skat er den eneste reelle måleenhed, der giver kunderne reel information, når denne skal orientere sig på lånemarkedet. Grunden til dette er at rente og bidrag kan trækkes fra i skat, hvorimod gebyrer ikke kan. Derfor er ÅOP efter skat den bedst sammenlignelige, da den angiver nettobeløbet. Vær opmærksom på at ÅOP normalt angives som bruttobeløb, dvs. før skat.
Beregning af ÅOP
En god tommelfingerregel er først at finde ud af hvad den reelle rente på lånet er. Lad os sige at renten er 3 %, men ÅOP er 10 %. Det betyder at ÅOP efter skat er 9 %. Dette beløb fremkommer på den måde, ved at ca. 1/3 er fradragsberettiget, og man derfor får et skattefradrag, svarende til 1/3 af renteudgiften. Gebyrerne er ikke fradragsberettiget. Sammenligner du så med et lån hvor renten er 8 %, og ÅOP er 11 %, er ÅOP efter skat 8,33 %. Det Betyder at lånet med en høj rente, i sidste ende er det billigste, pga. skatte fradraget.
Følgende opstilling kunne sagtens finde sted, mellem en bilforhandler og en bank. Banken med den højeste rente, men laveste gebyrer.

Hvilket lån skal jeg vælge
Hvilket lån skal jeg vælge, tænker du så nu. Du skal gå efter de lån med laveste ÅOP. Dem finder man oftest i bankerne, så forsøg at samle din gæld her. Forsøg at skille ÅOP i rente og andre omkostninger, og træk så 1/3 fra renten, så får du ÅOP efter skat, og kan ud fra det vælge det billigste lån.


Hvis du vil have fuldt overblik over alle de omkostninger der regnes med i ÅOP, så klik her

4 kommentarer:

 1. Hejsa.

  Hvad er en høj ÅOP. Bare så jeg har noget at gå ud fra, når jeg skal se efter lån. Har overvejet et lån til køb af nyt fjernsyn, og der er jo mange muligheder.

  SvarSlet
 2. Hejsa

  Jeg vil sige at en ÅOP over 10 % skal begynde at være alarmerende. Men det er svært at give et endeligt bud, da det kommer an på hvilken type lån man sammenligner.

  SvarSlet
 3. Hvis nu mam vil købe en kia hvor renten er 3, 95 pg åop er ca 6, 1 er det så en dyr lån. Renten på 3, 95 rr dpg fast

  SvarSlet
  Svar
  1. Hejsa

   Det er svært at sige om det er dyrt eller billigt. Hvis jeg var dig, ville jeg kontakte min bank for at undersøge, hvad et tilsvarende lån vil koste hos dem.

   Det er også meget vigtigt at du kender til øvrige betingelser på lånet hos bilforhandleren. Er der fx. et månedligt betalingsgebyr, hvad er indfrielsesbetingelserne, hvor meget sikkerhed skal du stille osv. Det er derfor altid godt at få noget rådgivning, i forbindelse med optagelse af lån.

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...