fredag den 15. juli 2011

Hvad er folkepension


Hvad er folkepension

Folkepension, er en garanteret udbetaling fra staten, fra man forlader arbejdsmarkedet som 65-67 årig, og indtil man dør. Udbetalingsalderen afhænger af din fødselsdato, som du kan se på ovenstående skema. Folkepensionens grundbeløb er på 66.624 kr. om året (2011) før skat. Udover grundbeløbet kan folkepension bestå af pensionstillæg, helbredstillæg, varmetillæg samt ældrecheck. For at få disse tillæg, skal man opfylde visse betingelser. Da reglerne for disse pensionstillæg er meget omfattende, vil jeg kun overordnet fortælle om dem. Jeg anbefaler dig at forhøre dig hos din kommune, om de nærmere regler.

Ældrecheck, varme- og helbredstillæg er formuebestemt, hvilket betyder at man ikke må have en likvid formue på over 75.000 kr. for at få disse tillæg. Endvidere reduceres tillægget i forhold til formue. Dvs. at hvis du har 37.500 kr. i likvid formue, bliver dit tillæg 50 % af maksimalsatsen.

Pensionstillæg er indkomstbestemt. Her medtages lønindtægt, udbetaling fra pensionsordninger, samt positiv kapitalindkomst. Derfor kan man have en supplerende indtægt for enlige på 62.500 kr. og for gifte på 125.300 kr. før der reduceres i pensionstillægget. Og her regnes lønindtægt under 30.000 kr. ikke med.


Folkepension i udlandet

Det er muligt at få folkepension, selvom man flytter til udlandet. Der er dog forskellige regler, i forhold til hvilket land du flytter til. Følg derfor dette link, for at se hvordan reglerne er, for at få folkepension udbetalt selvom du bor i udlandet.


Opsat folkepension

Der er mulighed for at udskyde udbetalingen af folkepension, såfremt man ønsker at fortsætte på arbejdsmarkedet. Dette kalder man for opsat folkepension. Vælger man dette får man et højere beløb end det normale grundbeløb. Den nye sats udregnes efter middellevealderen det år man går på folkepension. Klik her, for at se de nærmere regler og konkret regneeksempel.

2 kommentarer:

  1. Hej

    Hvor lang tid tager det at konventerer en kapitalpension til en alderspension
    Har ventet ca 1 år

    SvarSlet
    Svar
    1. Det lyder godt nok af lang tid. Jeg vil sige at 1 år er for lang tid, og du bør rykke din bank eller pensionskasse for en konkret køreplan, samt en forklaring af det lange sagsforløb.

      Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...