mandag den 7. marts 2011

Hvad er PAL skat


Hvad er PAL skat
PAL skat er en forkortelse af pensions afkasts skat. Med andre ord er PAL skat den skat man betaler af det afkast man kan generere på sin pensionsordning. Afkastet består af renteindtægt og afkast på aktier og obligationer i form af udbytte og kursgevinst. Når man opnår afkast på en pensionsordning, hvad enten det er en kapitalpension, ratepension eller en livrente, og om afkastet kommer fra rente eller udbytte/kursgevinst, beskattes afkastet med 15,3 %.




Hvad er negativ PAL skat
Negativ PAL skat opnår man i år, hvor ens aktien og obligationsinvestering har givet et tab. Her beregner man en PAL skat af det beløb man har tabt, og kan så fremføre det til fremtidige år med gevinst. Dvs. at hvis du i år 2008 har et tab på 50.000 på din pensionsopsparing, får du en negativ PAL skat på 7.500 kr. Har du så i 2009 en gevinst på 100.000 kr. skulle du have betalt 15.000 kr. i PAL skat, men fordi du i 2008 havde et tab på 7.500 kr. modregnes dette og du skal kun betale 7.500 kr. i PAL skat.

Pensionsordninger placeret kontant kan ikke give negativ PAL skat, da renten aldrig vil blive lavere end 0 %

Læs også: Regler for ratepension

Hvordan opkræves skatten
PAL skatten opkræves af banken, som så sender pengene videre til skat. Du kan derfor ikke kontakte skat for at få oplyst hvor meget du har betalt. For en specifikation af din PAL skat, skal du kontakte banken eller pensionsselskabet, som så kan udlevere en beskrivelse af udregningen til dig.

Overtræk på pensionskonti
Mange oplever at der opstår overtræk på deres pensionskonto, når der trækkes PAL skat. Overtrækket skyldes, at skatten opkræves fra kontantkontoen, tilhørende et depot. Har der ikke været kontanter til betalingen, går den i overtræk. Du kan ikke tvinges til at betale overtrækket, men du vil nok blive opfordret til det. Gør du det ikke , bliver overtrækket modregnet i fremtidige indskud, eller ved salg af værdipapirer. Endvidere skal du betale en overtræksrente, da banken eller pensionskassen har lagt pengene ud til skat.

79 kommentarer:

  1. Hejsa.

    Dvs. først betaler man pal skat af sit afkast. Ved udbetaling betaler man så yderligere indkomstskat. Således bliver man beskattet med mindst 37% + 15% = 52%. Det er jo helt vildt, hvis det er rigtigt?!

    Mvh
    Kathrine Hvass

    SvarSlet
  2. Hej Kathrine

    Du har delvist ret, i forhold til det der står på kontoen, samt det der forrentes på kontoen. Til gengæld skal du huske at du får fradrag for indbetalingerne til din pensionsordning, som skal modregnes i dit skatte regnwestykke. Derfor kommer du ikke til at betale 52 % som du regner dig frem til.
    Du skyder på denne måde skatten foran dig, og få lov til at forrente den udskudte skat med kun 15 % PAL skat samt skat ved udbetaling.

    Se her for beskrivelse ved indskud og forrentning på kapitalpension:
    http://gratis-hjaelp.blogspot.com/2010/01/regler-for-kapitalpension.html

    SvarSlet
  3. Jo, det er rigtigt. Men i sidste ende bliver det jo 52%!?? Som jeg ser det, er den eneste rigtige fordel ved pensionsopsparing, at man får afkast af den udskudte skat. Og hvis det giver skattelettelser i forhold til topskatten.

    Det er rigtig fint, at du har sådan en side, hvor man kan stille spørgsmål og "tale om tingene".

    Mvh
    Kathrine

    SvarSlet
  4. Hvorfor er PAL-skat ikke anført i den løbende opgørelse over kapitalpension, der er adgang til via netbank, da det jo er, som jeg forstår det, en del af den løbende registrering af positiv/negativ afkast.

    Mvh
    Ejgil

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ejgil

      Jeg tror det er en prioritering fra bankerne, om at man ikke vil bruge ressourcer på at udvikle den IT, der skal til for at koble sådan et system på netbank. Der skal nogle store ressourcer til, at løbende beregne PAL skat, skal der så også afsættes penge til denne funktion, bliver det dyrt at vedligeholde, og bankerne har ingen indtjening på dette.
      Jeg tror du kan få en endelig specificeret opgørelse over din beregning, hvis du henvender dig i dit pengeinstitut eller pensionsselskab.

      Slet
  5. Hvis pal skatten overstiger det kontante indestående, kan banken så forlange at der skal sælges nogle aktier for at dække overtrækket ind? Mvh Karin

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvis PAL skatten overstiger den kontante sum du har på din pension, så vil du reelt få overtræk. Da man ikke må have overtræk på pensionskonti, vil banken bede dig om at lave et salg, eller indsætte , for at inddække det overtræk, der er opstået i forbindelse med at du har betalt PAL skat.
      husk at det er positivt at du skal betale PAL skat, da det betyder at du har fået afkast af dine investeringer.

      Slet
  6. Hej Thomas.

    Får man ikke en opgørelse over den beregnede skat i forhold til afkast. Pengene er bare trukket, men jeg har ikke fået noget fra min bank? Er det normalt??

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej. Man får ikke automatisk en opgørelse af PAL skat fra banken.Du kan kontakte din bank og bede om oplysningerne. Forvent dog ikke svar med det samme, da det er en beregning der skal bestilles.

      Slet
  7. Banken kan ikke tvinge dig til at sælge papirer for at dække et overtræk ind. Det er ulovligt. Banken må acceptere et overtræk og "nøjes med at indkassere overtræksrente.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Hans

      Du har ret i at banken ikke kan tvinge dig til at inddække overtræk på pensionskonto. Dog vil de fleste banker opfordre dig til dette, og alt taget i betragtning, er det vel også ok. PAL skat er jo positiv, idet du jo kun betaler PAL skat når du har fået afkast.

      Hvis du ikke inddækker overtrækket selv, og nægter at følge bankens anbefaling, vil dit overtræk blive inddækket af et evt, fremtidigt indskud, og du skal samtidig betale en overtræksrente på kontoen, hvilket jo ikke er specielt spændende.

      Slet
    2. Hej Thomas
      Hvis vi taler Kapitalpension kan et overtræk ikke inddækkes af et fremtidig indskud, da det jo ikke længere er muligt at indskyde penge på denne pensionstype. Rigtig forstået ikke ?
      Her kan banken vel godt "tvinge" en til at sælge aktier til inddækning af overtræk.

      Mvh. Knud Ø

      Slet
    3. Hej Knud

      Du kan godt indskyde penge på en kapitalpension, fra 01.01.2013 og fremadrettet. Du skal dog være opmærksom på, at pengene ikke er fradragsberettigede, og at de er låst, frem til udbetalingsalderen, som er fra 60 år og fremefter. Endvidere skal man efterfølgende betale afgift af udbetalingen, pt. 40 % hvis ordningen i 2013 ikke er blevet konverteret til en aldersopsparing. I det tilfælde "slipper" man med en afgift på 37,3 %

      Det er med andre ord en rigtig dårlig forretning at indskyde yderligere penge på en kapitalpension. Dog kan det godt give mening i forhold til at inddække overtræk, da du jo ikke skal betale afgift af pengene ved udbetaling, da et negativt beløb ikke kommer til udbetaling ved pensionering.

      I forhold til at banken vil "tvinge" dig til at inddække. Det må banken ikke. Det er lovbestemt. Men de må sende dig rykkere med gebyrer, opkræve overtræksrente og bruge evt. afkast udbetalt fra depotet til at inddække overtrækket.

      Slet
  8. Hej,

    Holder banken selv styr på den negative PAL skat og modregner dennei fremtidig betalinger, eller skal man selv huske banken på at få modregnet negativ PAL skat?

    Må banken opkræve gebyr for at håndtere beregning, betaling af PAL skat osv.?

    Mvh Danny

    SvarSlet
    Svar
    1. Hejsa,

      Ja, banken holder styr på hvad der kan modregnes i din PAL sat, men kun med det du har stående i den pågældende bank. Dvs. at hvis du har ordninger i to forskellige banker, hvor du har det samme beløb stående, men har fået forskellige afkast, så kan du risikerer, at du i den bank hvor du får et lav afkast, og har negativ PAL skat at modregne, ikke får alt modregnet i dette år, men først næste år med positiv afkast.

      Banken eller pensionsselskabet sørger selv for at modregne, det skal du ikke gøre dem opmærksom på.

      I forhold til gebyr, tror jeg ikke at der er en lov om de må eller ikke må opkræve det. Min opfattelse er dog, at det ikke koster noget at få beregnet og afregnet PAL skat.

      Slet
  9. jeg har invisteret hver en øre i aktier fra kapital pensionen. Nogen aktier med lidt negativ afkast og en enkel aktier som stiger og stiger... samlet set er jeg et rigtig stor + på aktien.. men... det jo på papir det hele.. ingen af aktierne er solgt, men aligevel betaler man PAL skat kontant. Og hvis aktierne stiger og stiger, skal jeg så også betale PAL skat af det beløb som og betalte PAL skat af sidste år??
    eks. 10000 kr i afkast af aktie :A = ca. 1530 kr

    næste år stiger aktien til det dobble.
    20000 kr i afkast over 2 år = 2660 kr eller er det kun 1530 kr ydligere da jeg har betalt PAL skat af det første afkast på 10000 kr.... ??

    Håber du forstår hvad jeg mener

    VH.
    René

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Rene

      Jeg forstår dine spørgsmål vedr. PAL skat, og vil forsøge at besvare dem så fyldestgørende som muligt.

      Når du har dine penge på kapital pension placeret i aktier, kan dit afkast bestå af to ting. Kursgevinst og udbytte. Pal skat bliver beregnet af begge dele i løbet af et kalenderår. Dvs. at har du fået 1.000 kr. i udbytte i 2012 samt at dine aktiers værdi, efter udbyttebetaling, er steget med 10.000 kr. skal du betale 153 kr + 1.530 kr. i PAL skat. Dvs. at du beskattes af den akkumulerede værdi på dit depot.

      Hvis det samme sker i 2013 er skatten præcis det samme, da du ikke bliver beskattet af det samme afkast 2 gange. Heller ikke ved negativt afkast. FX hvis du et år har et samlet afkast på 10.000 kr. der skal svares PAL skat af. Det efterfølgende år har du 10.000 kr. i tab, og du skal ikke betale PAL skat. Tabet kan videreføres til næste år igen, og på den måde bliver du altid kun beskattet af det samme afkast en gang.

      Det er rigtigt at PAL skatte afregnes kontant, af en værdi af et investeringsbevis "papir" der ikke er realiseret. Men det er desværre sådan at reglerne er, og det giver faktisk også god mening, dan man jo, indtil 2013, fik fradrag for at sætte penge ind på kapital- og ratepension. Dvs. at man har fået lov at udskyde skat, og så er det vel fair nok, at man som minimum skal svare skat af afkastet fra den penge, men har fået lov at beholde over en længere periode, og først skal svare skat af, ved udbetaling.

      Jeg håber du forstår mit svar, ellers må du endelig spørge igen.

      Del gerne indlægget på facebook eller google+

      Slet
  10. Min kæreste og jeg har begge kapitalpensioner i Danske Bank og betaler PAL-skat. Men til vores store forundring, er vi her i januar måned blevet pålagt at skulle betale rente af PAL-skatten. Det kunne vi slet ikke forstå, hvorfor vi kontaktede banken og fik følgende forklaring:

    "P.g.a. ændring i Pal-loven er betalingsfristen for pal-afgift ændret til den 7., men da værdipapir centralen ikke kan nå at oplyse korrekte kurser, har bankerne fået udsættelse med betalingen til den 15/1 mod betaling af rente fra den 7/1 til 15/1 2013. Rente kan maksimalt være 4,19 (2011). Så banken har desværre kun en, at sende regningen videre til og det er kunden."

    Kan det virkelig være rigtigt, at man skal "straffes", fordi andre ikke kan overholde nogle deadlins?????

    Mvh.
    Henrik

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Henrik

      Vil du ikke lige oplyse mig hvilke datoer der er hævet PAL skat, og hvilken dato, I er blevet opkrævet skat af af PAL skatten.

      Umiddelbart er det ikke en praksis jeg kender til, men jeg vil lige undersøge det nærmere.

      Slet
    2. Hej Thomas!
      Både pensionsafkastskatten og renten af samme er opkrævet den 15. januar 2013.

      Mvh
      Henrik

      Slet
    3. Hej Thomas!
      Har du ikke fået datoerne for hævet PAL skat og rente af samme?
      Jeg tror da helt bestemt, at jeg sendte dem til dig.
      Hilsen Henrik

      Slet
    4. Hej Henrik

      Jeg har undersøgt det, og har ikke umiddelbart kunne finde andre tilfælde, hvor den praksis du har været udsat for, er brugt.
      Jeg har heller ikke hørt at der skulle have været en forlængelse af betalingen, men jeg kan ikke afvise det. Som udgangspunkt finder afregningen af PAL-Skat sted medio Januar.

      Hvis du følger dette link til Nordnet, kan du se at de har angivet betalingsperioden til 7-15 januar. Men ikke at der er udsættelse eller rentebetaling.
      https://www.nordnet.dk/mux/web/nordnet/inforarskiftet3.html

      Hvis det er rigtigt hvad du har fået af vide, må det være en praksis Danske Bank bruger. Jeg ved at flere andre banker ikke har opkrævet rente af PAL skat, men kun selve PAL skatten.

      Jeg vil derfor opfordre jer, til igen at tage kontakt til Danske Bank, for at få en nærmere forklaring og redegørelse.

      Slet
  11. Hej. Jeg har et spørgsmål ang. kapitalpension. Jeg har forstået at man skal betale PAL-Skat af sine afkast / gevinster i sin kap.pension.
    Men betyder det så at man skal betale PAL-skat af fx aktier hvert år hvis kursen er højere end hvad man har givet for den ved udgangen af året.
    Eller er det kun det år hvor man har valgt at sælge aktierne og der er en egentlig realiseret kursgevinst det år som bliver fratrukket 15,3 %?

    Tak for svar

    Hilsen M

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej M

      Det er rigtigt at du hvert år, skal betale PAL skat af dine afkast på både ratepension, kapitalpension, aldersopsparing og livrente.
      Afkastet på pensionsordninger består af udbytter af investeringsbeviser, rente og kursgevinst. Og her kommer jeg frem til svaret på dit spørgsmål om kursgevinst.

      Kursgevinstbeskatning opnås på to måder:

      1. Salg af værdipapirer, hvor salgskursen er højere end købskursen, og man bliver så PAL beskattet af forskellen mellem de to kurser.
      2. Lagerbeskattede investeringsforeninger, skal der også betales skat af hvert år, selvom man ikke sælger værdipapiret.

      Så om du skal betale skat af dine kursstigninger hvert år, afhænger af om beskatningen er lagerskat, eller ej.

      Slet
  12. Hej. Jeg har et spørgsmål til kapitalpension og negativ/positiv PAL skat.
    Har en kapitalpension efter at have været ansat i forsvaret og er nu pensioneret derfra. Har i 2007 overført pensionen til Bankinvest igennem min bank, og har således aldrig haft mulighed for at fradrage indbetalinger. Jeg må derfor give Katrine ret i at det er en meget urimelig høj beskatning 40 + 15% = 55%. Spørgsmål: Skal der beregnes negativ PAL skat tilbage fra 2007 til idag 2013 - forstået på den måde at hvis det negative tal fra 2008 eks.vis er 50000 større end det positive. skal det tal så føres videre til 2009 osv.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej

      For det første er beskatningen som følger:

      Har man et afkast på kapitalpension på 100.000 kr. skal man betale 15,3 % i PAL skat af afkastet, svarende til 15.300 kr. Herefter er der 84.700 kr. tilbage. Af dem skal der betales en afgift på 40 % (I 2013 37,3%) når den skal udbetales. Det betyder at afgiften af de resterende 84.700 kr. er enten 33.800 kr. (ved 40 % afgift) og 31.593 kr. (ved 37,3% afgift) Det betyder at den samlede skat er enten er 49,1 % eller 46,89 % , da der kun betales afgift af det resterende beløb, efter PAL skat.

      I forhold til Negativ PAL skat, så er det sådan at det kan videreføres frem, til der har været positive afkast til at modsvare det man har tabt. Fx:

      2007 - Tab på 100.000 kr. - Saldo -100.000
      2008 - Gevinst på 70.000 kr. - Saldo -30.000
      2009 - Tab på 20.000 kr. - Saldo -50.000
      2010 - Gevinst 100.000 kr. Saldo +50.000

      Det eneste år der her skal betales PAL skat, er 2010.

      Slet
  13. Hej
    jeg er blevet førtidspensionist pr.1-1-2013, og haar modtaget en mail fra IP om at der er trukket 23,000 kr i palskat, hvad betyder det for mig daa der ikke bliver indbetalt på min pension.
    Har fået en erstatning udb. derfra pga. tabt arbejdsevne, og dermed er fritaget for selv at skulle betale for at beholde mine forsikringer som er tilknyttet min pension.
    Rene

    SvarSlet
  14. Hej Rene

    Jeg er lidt usikker på hvad IP er.

    I forhold til din pensionsordning, har du højst sandsynligt en dækning der hedder præmiefritagelse, som gør at du ikke selv skal betale ydelser på din pensionsordning, hvis du mister erhvervsevnen.
    At du ikke længere selv indbetaler på dine pensionsordninger, betyder ikke at du ikke skal betale PAL skat. PAL skat betales jo af det afkast du får på dine pensionsordninger, og som tilfalder dig. Det betyder derfor ikke andet, end at du har fået afkast af dine pensionsordninger i 2012, og derfor også skal betale skat af afkastet, som alle andre.

    Har du yderligere spørgsmål, må du endelig sige til.

    SvarSlet
  15. Hej Thomas
    IP er Industriens pension, ja du har ret at det er en præmiefritagelse men jeg fatter ikke rigtig det med PAL skatten , der blev kun indbetalt 8500 kr i 2012 da min sidste arbejdsdag var 31-3-2012
    Hvad med den opsparing som stod der på kontoen indtil 31-12-2011 skal der så også betales Pal skat af dem.
    mvh. Rene

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Rene

      Ved præmiefritagelse, er der jo indbetalt hele året, som om at du stadig var i arbejde. Det er pensionsselskabet der betaler præmien.
      I forhold til PAL skat skal du tænke på hvad saldoen var på hele din samlede pensionsopsparing pr. 31.12.2012 samt hvilket afkast du har fået. Det er afkastet af hele ordningen du betaler PAL skat af. Indskuddet betyder i denne sammenhæng ikke så meget.

      Slet
  16. Hej Thomas,
    Hvis jeg kun har aktie i et kapital-pensions depot og ikke sælger nogle f.eks. i 2012, skal jeg vel ikke betale PAL skat for 2012 eller ?
    mvh Palle

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Palle

      Hvis de aktier du har i dit kapitalpensionsdepot ikke er lagerbeskattede eller udbetaler udbytte, så er der ikke noget der skal beskattes, og derfor ingen PAL skat

      Slet
  17. Jeg har flyttet mit depot (arbejdsmarkedspension)fra Sampension til PFA.
    I forbindelse med flytningen startede jeg med at vælge deres ordning til markedsrente. Dette for at få min del af "fælleskassen" lagt oveni mit depot før jeg flyttede det. Nu kan jeg se at der er beregnet PAL skat af hele den bonus fra fælleskassen, som jeg kunne tilkomme - er dette mon korrekt?
    Mvh Susanne K

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Susanne

      Den tilskrivning du har fået, for at gå over i markedsrente, bliver tilskrevet som et afkast. I De fleste tilfælde, er tilskrivningen kompensation, for en garanteret rente, frem til udløb.
      Da det bliver betegnet som afkast på din pensionsordning, skal du desværre også svare PAL skat af afkastet.

      Jeg kan godt forstå at du er overrasket over det, da der ikke bliver gjort meget for at fortælle kunderne om at det altså svares PAL skat af det tilskrevne. Man kan dog se det på den måda, at du alligevel skulle have svaret skat af afkastet, dog bare over en længere årrække, og på den måde er du ikke værre stillet.

      Slet
    2. Tak for svar. De gør dog det, at de opgiver hvad beløbet man kan tilkomme fra fælleskassen er i "netto" dvs fratrukket skatten. Men der har man jo næsten glemt, når der derefter forekommer et 6cifret beløb på den endelige opgørelse efter overførslen - til skat:-)
      Mvh Susanne

      Slet
  18. hvornår betaler man pal skat,jeg har fået udbytte udbetalt her i maj 2013
    men banken har trukket pal skat af beløbet er det rigtigt jeg mener først det skal trækkes idec. da kapitalpensionen jo kan blive negativ senere på året eller hvis jeg opsiger den i år.

    SvarSlet
    Svar
    1. PAL skat afregnes omkring ug 2 og uge 3 i januar. Det lyder derfor mærkeligt, at du har fået trukket din PAL skat allerede nu. Jeg vil kontakte banken, pensionsselskabet og få en afklaring. Du må meget gerne fortælle hvad du fik ud af det herinde.

      Slet
  19. Hvis man midt i et år får en deludbetaling på sin kapitalpension, skal der så betales PAL skat af afkastet af hele kapitalpensionen eller kun af det beløb der udbetales.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvis du får en deludbetaling, skal der ikke svares PAL skat før til januar, da ordningen består, og man derved først afregner som normalt. Du skal derfor være opmærksom på, at der nok penge tilbage på pensionsordningen, til at svare skatten.

      Slet
    2. I forbindelse med en deludbetaling har Nordea trukket PALskat af hele depotet for perioden 1. januar til 25. maj hvor deludbetalingen fandt sted. Deludbetalingen udgjorde ca. 15 % af depotet. De hævder at ved deludbetalinger skal de opkræve Palskat for hele depotet. Når året er gået modregnes det opkrævede beløb i opgørelsen for hele året.
      MVH

      Slet
  20. Hej. Kan du oplyse mig, i hvilken lov der står at banken ikke kan tvinge mig til at inddække en PAL skat? min bank benægter at det er ulovligt, og henviser til at det nu står i deres forretningsgange, at de ikke accepterer overtræk på pensionsdepot, som følge af ikke-betalt PAL skat. Kan banken tvangssælge mine aktier for at dække beløbet? på forhånd tak

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er ikke jurist, så kan desværre ikke henvise til love og paragraffer. Mener det er pensionsafkastloven, hvor det fremgår.

      Slet
  21. Jeg har fået en deludbetaling den 20. maj 2013.
    Nordea har opkrævet Pal skat for perioden 1. januar til 20. maj for hele depotet selv om deludbetalingen kun vedrører ca. 15% af depotet.
    De oplyser at det opkrævede vil bliver medregnet når Palskat udregnes for hele 2013 og at det er måden de skal gøre det på.
    MVH

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er korrekt, at du skal betale PAL skat af hele dit afkast, også selvom du kun har fået en del af pengene udbetalt. Med andre ord, så skal du ved en deludbetaling fra en pensionsordning, svare PAL skat af hele det opsparede afkast. Årsagen er, at det bliver alt for svært at regne forholdsmæssig PAL skat, hvis man fx. har pengene investeret i forskellige aktier og obligationer, evt. via investeringsforeninger. Derfor benytter man sig af denne praksis.

      Slet
  22. Hej Thomas.

    Er dette forstået korrekt:

    Ratepension: Man betaler 15% i PAL skat af afkastet løbende. Ved udbetalingen betaler man indkomstskat af 1.) Det indsatte beløb og 2.) Kursstigningen. Man betaler ikke indkomstskat af afkastet (som man allerede har betalt PAL skat af).

    Aldersopsparing: Man får ikke fradrag ved indbetaling, men indsætter beløb, som man allerede har betalt skat af. Man betaler 15% i PAL skat af afkastet løbende. Når man får aldersopsparingen udbetalt, betaler man ikke skat af hverken det indsatte beløb eller af afkastet. Opsparingen udbetales kvit og frit.

    Ved begge pensioner gælder det, at de er isolerede i forhold til ens personlige økonomi. Dvs. uanset afkast eller tab på pensionerne gælder det, at de går udenom ens øvrige skatteforhold og medvirker ikke til, at ens årlige indkomst påvirkes positivt eller negativt af tab eller afkast.

    Mvh
    Kathrine Hvass

    SvarSlet
    Svar
    1. Ratepension: Man betaler 15,3 % PAL skat af afkast. Ved udbetaling beskattes hele udbetalingen, hvad enten den kommer fra opsparing eller afkast, som personlig indkomst.

      Alderspension korrekt forstået

      Pensionsordningerne påvirker som sådan ikke økonomien, og dog alligevel. Man får jo fradrag for pengene man sætter ind på ratepension, hvilket mindsker ens skattebetaling.

      Slet
  23. Lige en ting mere: Kan man altid konvertere en ratepension til en aldersopsparing og vice versa?

    Hvis man kan det, så burde alle jo gøre det inden udbetalingen, således at det tilpasses ens privatøkonomi og offentlige tilskud. Desuden burde man som udgangspunkt altid oprette en ratepension for dernæst at omlægge den til en ratepension, da må derved scorer ”gratis” afkast på fradraget.

    Mvh
    Kathrine Hvass

    SvarSlet
    Svar
    1. En ratepension kan ikke laves om til en aldersopsparing, og en aldersopsparing kan ikke laves om til en ratepension, ellers var fordelene jo enorme.

      En kapitalpension kan konverteres til en aldersopsparing eller ratepension, men ikke omvendt.

      Slet
    2. Uanset hvordan man vender og drejer det vil det aldrig kunne betale sig at sætte penge på en pensionsordning, hvis ikke man har en topskat at fradrage den i ved indbetalingen. Betaler man ikke topskat, vil man til hver en tid have mere ud af at investere pengene i aktier i frie depoter, fremfor på en pensionsordning. Da betaler du 27 % i skat af de første 49.200 i avance og 42 % af resten. På kapitalpensionsordningen (som jo ikke har kunne fratrækkes i topskatten i mange år) betaler du 49,18 % af afkastet (40% afgift + netto PAL-skat). På samme måde vil man på en ratepension ALTID komme til at betale mere i skat af sin pension, hvis der ikke topskat at fradrage den i ved indbetalingen.

      Utroligt flot arbejde af banker og pensionsselskaber at overbevise danskerne om at det er en fornuftig måde at forvalte sine penge på.

      Slet
    3. Hejsa.

      Mange tak for din kommentar her på bloggen. Jeg er dog ikke enig i din betragtning.

      Tager du aldersopsparing, kan man indsætte 28.100 (2014) pr. person. Indskud på aldersopsparing giver ikke fradrag, men der skal ikke betales skat eller afgift når pengene udbetales. Den sum penge du har på alderspension, kan du stort set placerer som det var frie midler, men til en PAL skat på 15,3 % som er væsentligt mindre end de 27 % / 42 %

      I forhold til ratepension vil jeg henvise til mit indlæg om regler og afkast ved ratepension. Her er et regnestykke der beviser fordelen ved ratepension:

      http://gratis-hjaelp.blogspot.dk/2010/01/regler-for-ratepension.html

      Slet
  24. Hej Thomas

    Tæller en indbetaling til pensionsdepotet svarende til PAL-skatten med i det årlige tilladte indskudsbeløb? F.eks. må man som bekendt indbetale 50900kr på en ratepension i 2014. Men hvis man bliver opkrævet f.eks. 10000kr, betyder det så at man stadig kun må overføre 50900kr eller må man så overføre 60900kr?

    På forhånd tak :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hejsa

      Tak for dit gode spørgsmål.

      Det er korrekt at der i 2014 må indskydes 50.900 kr. på ratepension. I forhold til PAL skat, betaler du kun dette, når du har haft positivt afkast, og at du ikke har negatib afkast fra forrige skatteår, til at modregne i din PAL skat. Dvs. at din ratepension, fratrukket PAL skat stadig er vokset med dit indskudte beløb, tillagt afkastet, fratrukket PAL skat.

      Du kan derfor ikke indskyde mere end de 50.900 kr. selvom du betaler PAL skat.

      Slet
  25. Hej!
    Jeg fik indbetalt kapitalpension af min arbejdsgiver for en del år, vil nu til at have deludbetaling af min kapitalpension. Jeg har så ikke i de år jeg fik indbetalt pensionen fået fradrag for indbetalingen. Hvordan står jeg når der skal udbetales af kapitalpensionen?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvordan er du kommet frem til at du ikke har fået fradrag for indbetalingerne til pensionsordningen?

      Slet
  26. Hej Thomas.

    Har et spørgsmål om negativ PAL skat.
    Hvor kan jeg se hvor meget negativ Pal skat, jeg har "til gode".
    Kan se på min skatte-årsopgørelse, at der er noget der hedder Kapitalindkomst.

    På forhånd tak-



    SvarSlet
    Svar
    1. Hejsa

      Du kan ikke af din årsopgørelse, se hvor meget negativ PAL skat du har tilgode. Du skal kontakte din bank eller pensionsselskab, som kan udleverer beregningen af dette års PAL skat til dig. Her kan du se om og hvor meget negativ PAL skat du har tilbage.

      Slet
  27. Hej Thomas.
    Jeg vil høre om du vil skrive til mig på rspedersen2665@gmail.com?
    Mvh
    Jesper

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jesper

      Du er meget velkommen til at stille dit spørgsmål her på bloggen.

      Slet
  28. Jeg har opsparet på kapitalpension i en længere årrække og er usikker på hvordan skatten beregnes ved omlægning til alderspension i 2014. Kontantbeløb og aktier udgjorde pr 31.12.2013 890.000 og nu 950.000. Jeg har over årene betalt 100.000 i PAL-skat og har et opsamlet negativt PAL-tilsvar på 135.000. Jeg er taknemmelig, hvis du kunne vise mig regnestykket

    På forhånd tak og mange hilsener

    SvarSlet
    Svar
    1. Før jeg laver en beregning, skal jeg lige vide om du mener konvertering til aldersopsparing (ved at betale afgiften på 37,3 %) eller om det er til alderspension, som er et livrente produkt?

      Slet
  29. Jeg kan se jeg i januar er blevet trukket på mine depoter for PAL skat men jeg kan ikke få beløbet til at passe. Jeg troede at beregningen var på udbytte rente og REALISEREDE kursgevingster, men det kan ikke passe med det beløb der er trukket. Beregnes PAL af urealiserede kursgevinster også?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej

      PAL skat beregnes også af urealiserede kursgevinster, på samme måde som ved lagerbeskatning. Det betyder at hvis din kurs på en aktie, er steget fra 100 til 120, selvom du ikke har solgt den, beregnes der PAL skat af de 20 som aktien er steget med.

      Jeg tror derfor at du vil kunne få din beregning af PAL skatten til at passe, hvis du medtager dette.

      Slet
  30. Har du mulighed for at beskrive PAL-beskatningen af udbytter fra udenlandske aktier?

    Oftest er der allerede betalt en aconto skat på 15%, således at f.eks. et bruttoudbytte på DKK 100, efter skat på DKK 15 til det land som aktierne er hjemmehørende, ender med et nettoudbytte på DKK 85. Hvilket af disse beløb indgår i PAL-beskatningen og er der fuld fradragsret for den betalte acontoskat på DKK 15 ?

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for dit spørgsmål vedr. PAL skat.

      Først skal det siges at jeg ikke er 100 % sikker på den præcise beregning. Mit svar er baseret på min bedste kendskab til emnet, samt min fortolkning af Ligningslovens §33 samt pensionsafkastbeskatningsloven § 20

      For at kunne modregne skatten, betalt af udenlandske atkier, skal du have en udenlandsk depot, hvor der udelukkende investeres i udenlandske aktier, Dvs. at investeringsforeninger ikke er inkluderet. (betaling af udenlandsk skat heri kender jeg ikke)

      Hvis du betaler en skat der er højere en den skat du betaler i Danmark, vil du kunne modregne den, i den skal du betaler i Danmark. Så hvis skatten af dit udenlandske depot er højere end 15,3 %, vil dette blive modregnet i den danske PAL skat.

      Slet
  31. Hej!
    Jeg har præmiefritagelse på en kapitalpensionordning fra 2008. Kan jeg omkonvertere den ordning til alderspension??

    VH - Rune

    SvarSlet
  32. Hej
    Jeg betalte PAL afgift i 2007, af en kapitalpention indsat på aktier, men banken krakkede, og alt var tabt, hvad nu med den indbetalte afgift, hvor bliver den af

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej.

      Den PAL skat du har betalt i 2007 gælder for året før. Dvs. at du har fået tilskrevet afkast for dit depot i løbet af 2006. Dette kan være i form af kursgevinst eller udbytte. Da PAL skatten er betalt af gevinst på depotet, vil disse penge ikke komme tilbage, uagtet at du har tabt din pensionsformue i 2007. Dette tab kan dog modregnes i din PAL skat i årene fra 2007 og frem.

      Slet
  33. Hej
    Er PAL skat noget man betaler til banken / Pensionsselskabet eller hvem får pengene.

    Vh

    Mie

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Mie

      PAL skat betales til staten, men det er banken der opkræver den. Det betyder at du ikke kan se din PAL skat på din årsopgørelse, men kun kan få den oplyst af banken eller pensionsselskabet.

      Slet
  34. Hej!

    Og tak for en ualmindelig informativ blog. Lige et tillægsspørgsmål...

    Hvordan er det så hvis man skifter bank? Jeg har nemlig tidligere betalt et ret stort beløb for nogle bankaktier, der steg, men ikke fået noget retur, da de faldt og tabet blev realiseret (ved salg). Jeg har nu købt nogle andre aktier, der stiger, og jeg tænker, om jeg så også bliver beskattet af disse (fiktive) fortjenester. Eller om den nye bank automatisk får oplysningerne fra den gamle bank.

    Mvh Lone

    SvarSlet
  35. Hej!

    Og tak for en informativ blog.

    PAL adminstreres af bankerne. Men hvordan så, hvis man skifter bank? Får den nye bank autoamtisk besked. Og holder de automatisk styr på hvor meget man har betalt? Jeg har nemlig gennem årene betalt en del PAL-skat på nogen bankaktier, der for nylig er realiseret til tæt på kurs 0. Og tænker, at jeg kan "trække tabet fra" nu hvor jeg igen har nogen pensionsaktier, hvor kursen stiger.

    Mvh. Lone

    SvarSlet
  36. Hej Lone

    Tak for rosen, det er jeg glad for .-)

    I forhold til skift af bank, er det sådan at den afgivende bank, medsender oplysninger om PAL skat til den nye bank, sådan at man sikrer at tidligere tab, bliver brugt fremadrettet. Du kan jo evt. forhører dig i din nye bank, så du er helt sikker på at tingene kører som de skal.

    SvarSlet
  37. Hej lige endnu et spørgsmål vedr. PAL skat

    Da man skal betale skat af også urealiseret gevindster, så kan det vil kun svare sig at sælge dem ved årets udgang ?
    Tænker at hvis jeg har tjent 10.000 kr i 2014 og ikke realisere gevinsten og så aktien falden tilbage i 2015 til eks. 0 kr i gevinst, men derefter stiger igen i løbet af 2015 så der på ny er en gevinst på 10.000 som ikke bliver realiseret.... SKAL der så betales skat igen igen. ?? Ellers kan det jo så ende med at det år man vælger at realiseret gevinsten så er det hele gået til PAL skat ?

    Håber du forstår mit spørgsmål ?

    På forhånd tak

    SvarSlet
  38. Skatten vil altid gå op. Jeg skal forsøge at illustrerer dit eksempel.

    Vi antager at du i pr. 01.01.2014 har et pensionsdepot med 1.000 stk værdipapirer. De har en kurs på 100 kr. pr. værdipapir. Dvs. en værdi på 100.000 kr. i løbet af 2014 stiger værdien på værdipapirerne til 110 kr. pr. værdipapir. Dit depot er derfor pr. 31.12.2014 110.000 kr. værd.
    Du sælger ikke dine værdipapirer, men fastholder dit depot, og du skal betale PAL skat af de 10.000 kr. du har haft i afkast. I 2015 falder kursen på værdipapirerne til 100 kr. pr. 30.06.2015 men stiger inden årets udgang til 110 kr. pr. værdipapir. I dette år har du ikke noget afkast, og bliver ikke beskattet af noget, da startværdien, er det samme som slutværdien.

    Det er derfor ligegyldigt om du sælger eller ej.. Håber det gav mening.

    SvarSlet
  39. Hej Thomas
    Jeg synes ikke vi fik et helt klart svar på en tidligere tråd.
    Se Kathrines reaktion d. 16.3 2012 på dit svar af 10.3 2012. Kathrine har vel ret i, at et afkast, efter betaling af PAL, bliver lagt sammen med de samlede indbetalinger og derfor ved udbetalingen bliver beskattet sammen med de indbetalte beløb og altså i realiteten bliver beskattet med PAL og mindst 37% og i værste fald med højeste skattesats og udligningskat, altså ca. 58%. Dette skal sammenlignes med skat på aktieindkomst, henholdsvis 27% og 47%?
    Med venlig hilsen
    Gert

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Gert

      Tak for dit spørgsmål.

      Som jeg skriver, har Kathrine ikke taget højde for at man har fået et skattefradrag for indskuddet, og derved faktisk ville kunne indskyde mere på ratepension, og stadig kun undvære den samme mængde penge.

      Jeg har lave en detaljeret beregning, du kan finde ved at følge dette link:

      http://gratis-hjaelp.blogspot.dk/2010/01/regler-for-ratepension.html

      Slet
  40. hej
    er der en der kan hjælpe mig med at forstå denne PAL afgift.
    Vi har en kapitalpension i banken som vi ikke indskyder penge ind på mere. Der stod et beløb som vi investerede i aktier som vi ikke røre ved. Sidste år fik vi en regning fra banken på 5000 kr. og nu igen en regning på 6000 kr. Jeg forstår simpelthen ikke hvordan vi kan få så store regninger når vi ikke røre ved den konto. 6000 kr. er et ret stort beløb.
    Hvordan kan det være, at vi skal betale så stort et beløb hvert år. Nu må vi igen i år sælge aktier for at betale den afgift. Jeg forstår ikke at jeg skal betale en afgift af nogen penge som jeg ikke har fået. Er der nogen der kan forklare mig hvordan det hænger sammen.
    Med venlig hilsen
    Tina

    SvarSlet
  41. Hej Thomas,

    Jeg sidder her og er rødglødende!
    Jeg har et kapitalpensionsdepot, hvor jeg har investeret i aktier. Jeg har haft ret gode afkast på mine aktier og har naturligvis også betalt en pæn portion pal-skat. Så langt så godt - det kan jeg forstå.
    Nu er mit spørgsmål så:
    På det tidspunkt hvor jeg indbetalte (5 år) på min kapitalpension har jeg fået udskudt min skat vedrørende min indbetaling, altså skal jeg betale 40%, (37,3 indtil 31.12.15) når jeg trækker dem ud igen.
    Af mit afkast har jeg betalt 15,3% i aconto skat. Ved en udtrælkning bliver mit afkast så beskattet med 25% eller med 40%?
    Hvis du fortæller mid, at det er 40% så kvæler jeg de personer, der "lokkede" mig til at spare op til pension.
    Så kunne jeg have forrentet mine penge meget bedre selv.
    Med venlig hilsen
    Helle

    SvarSlet
  42. Hej Helle
    Du skal betale 40 % i afgift (37,3 % indtil 31.12.2015) - Men ingen grund til at kvæle nogle. Du skal jo huske at du tidligere har fået et fradrag i skatten for at indskyde pengene, og dette fradrag skal du tage med i dine beregninger, når du snakker forrentning af den samlede sum.
    Så det kan faktisk have været en meget fin ide at indskyde på kapitalpensionen.

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...